Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přestaňme vychovávat. V rodičovství není místo pro žádné tresty.

Výchova založená na trestech a násilí do rodičovské výbavy nepatří. Tento způsob výchovy považuji za opak rodičovství. Znamená tento přístup bezbřehou svobodu dětí? Jak zajistit svobodný růst dětí bez násilí? Proč je to důležité?

Rozšířená forma trestání dětí není jen facka, ale také psychické týrání a emoční vydírá

Nedávno byla řeč o fyzických trestech, které pořád považuje za standardní metodu výchovy značná část české populace. Fyzické tresty navíc používají zhruba dvě třetiny lidí. Pro mě osobně jsou fyzické tresty formou lži, kterou ospravedlňujeme svá rodičovská selhání.

Úplně stejně se ale dívám na psychické týrání. To sice nezpůsobuje bezprostřední fyzickou bolest, ale přímo doléhá na dětskou psychiku a vyvolává obrovský emoční zmatek. Poměrně dost lidí sice odmítá fyzické tresty a násilí na dětech, ale současně připouští výchovné metody založené na psychickém týrání a emočním vydírání.

Někteří lidé dokonce považují za ctnost, když říkají, že by nikdy dítě neuhodili, ale přitom cíleně používají psychický nátlak a emoční vydírání, aby dosáhli svého cíle. Nepřipouští si přitom, že i toto způsobuje hluboké šrámy na lidské duši.

 

Výchova dětí je založená na fyzických a psychických trestech a je to ze své podstaty násilný proces

Fyzické i psychické tresty souvisí s výchovou.

Troufám si tvrdit, že jedno či druhé je dokonce hlavní výchovnou metodou pro drtivou většinu rodičů.

Nedivím se.

Je to velmi efektivní a rychle dostupný prostředek, jak si sjednat pořádek a donutit dítě udělat, co po něm chceme. Navíc různé formy trestů schvaluje řada autorit v oblasti psychologie a pedagogiky. A hlavně, tresty používaly i naši rodiče, takže je to osvědčená výchovná metoda.

Když to zjednoduším, z mého pohledu je výchova apriori založená na trestech, byť často v kombinaci s odměnami. To ale není žádná výhra. Odměny jsou totiž jen dalším prostředkem vnějšího donucení, i když o nich obvykle hovoříme jako o pozitivní motivaci. Bohužel, pokud je prostřednictvím odměn sledována změna chování, považuji to osobně taktéž za určitou formu násilí. Přinejmenším je to manipulace.

Svým způsobem je tak systém odměn a trestů synonymem pro výchovu. Proto je podle mě výchova dětí založená téměř vždy na násilí.

 

Odmítnout děti vychovávat je odmítnout násilí na dětech

Kudy vede cesta ven z uplatňování násilí vůči dětem?

Jsem přesvědčený, že jako rodiče se snažíme pro své děti udělat to nejlepší. Snažíme se vždy a za všech okolností udělat to, co považujeme za správné. Snažíme se jim vytvářet příležitosti, aby se v budoucnosti měly dobře a jako dospělí žili šťastný a spokojený život.

Vždy však můžeme pracovat pouze s tím, co máme v rukách, co je nám dostupné.

V tom je právě ten problém.

Snažíme se totiž děti formovat způsobem, jakým jsme se to naučili od svých rodičů, jako nám diktuje dnešní doba a společnost, jako nám radí experti na výchovu.

Snažíme se děti vychovávat.

Snažíme se je prostřednictvím výchovy dovést za ručičku tam, kam si myslíme, že bychom je měli jako rodiče dovést.

Při tom všem zapomínáme, že jsou děti svébytné bytosti, které si postupně najdou svou vlastní cestičku samy. Pokud je sami nezlomíme a nevnutíme jim cizí vůli a představy o jejich budoucnosti.

Snažíme se děti vychovávat a k tomu používáme více či méně násilné metody, které považuje většina lidí i odborníků za přirozené. Navíc, pokud má výchova sloužit k tomu, aby děti formovala, tvarovala nebo je předělávala k obrazu našemu, pak je to z podstaty velmi násilný proces. Tak proč se divíme, že padají facky, urážky nebo se běžně v rámci výchovy sahá po emočním vydírání?

To vše jsou důvody, proč považuji výchovu za něco vnějšího a ze své podstaty násilného.

Odmítnout výchovu znamená odmítnout násilí na dětech.

 

Nepotřebujeme vychovávat. Stačí nastavit mantinely.

Nebojte se, souhlasím s vámi, že děti nemůžeme nechat zcela na pospas sobě sama. Nemají v sobě dostatečnou výbavu, aby samostatně přežily v našem světě. Chybí jim znalosti i zkušenosti. A už jenom kvůli tomu, že s nimi jako rodiče potřebujeme koexistovat a fungovat, musíme hledat způsoby, jak nastavit mantinely a vypořádat se s konflikty.

Domnívám se však, že většina situací, které jako rodiče řešíme a které mají současně skutečné opodstatnění, nemá co dělat s výchovou, jak jsem ji definoval výše. Jsou to záležitosti praktického fungování a našeho každodenního soužití. Nebýt agresivní na mladší sestřičku, jít večer v pravidelnou dobu spát, uklidit si hračky...

Co s tím má ale co dělat to, že si někdo jiný myslí, že má tříleté dítě pozdravit první v obchodě, anebo poděkovat za sušenku od tety v parku? To, že si to myslí společnost, neznamená, že budeme dítěti kvůli tomu nadávat nebo ho snad trestat za špatné mravy. Jeho čas přijde, naučí se to samo.

Jako rodiče často tápeme, co všechno vlastně potřebujeme naše vlastní děti naučit. Propadáme panice, protože nevíme, jak je to naučit. Klademe si otázky, jak zůstat věrný nenásilným metodám a nezpronevěřit se rodičovské lásce. Nezraňovat.

Co když je ale programově nic učit nemusíme? Co když to jediné, na čem potřebujeme pracovat, a co zdánlivě zavání výchovou, je nastavování hranic, abychom spolu s dětmi mohli spokojeně žít na jedné hromádce, než vylétnou z hnízda do světa?

 

Co od nás vlastně doopravdy potřebují děti?

Dostávám se do bodu, kde se mnou možná mnozí z vás nebudou souhlasit.

Myslím si, že děti od nás potřebují především prostor pro růst, bezpečný přístav bezpodmínečného přijetí a pochopení, kde se mohou rozvíjet svými vlastními způsoby, kde mohou experimentovat, dělat chyby, hledat si svou vlastní cestu.

Možná jste v tom poznali Carla Rogerse. Každý má v sobě tendenci k růstu a není třeba jej vychovávat.

Svou úlohu rodiče chápu jako kontinuální snahu o zajištění prostředí pro růst svých dětí.

 

Výchova vede ke ztrátě schopnosti stát se sám sebou

Výchova založená na násilí, což je drtivá většina všech výchovných metod, vede ke ztrátě schopnosti stát se sám sebou.

Proto jsem si dovolil generalizovat a tvrdit, že každá výchova je násilná forma.

Pokud děti cíleně formujeme a snažíme se z nich vychovat produkty našich představ, z logiky věci nemohou být sebou sama. Tímto způsobem učíme děti mimo jiné nepodmíněné poslušnosti vnější autoritě, bereme jim sebedůvěru, schopnost vlastního úsudku a rozhodování, trénujeme je k fungování na bázi vnější motivace.

 

Rodičovství je pro mě opakem výchovy. Rodičovství je cesta stávání se rodičem.

Nechci vychovávat. Nejsem vychovatel.

Jsem táta. Jsem jeden z rodičů našich dětí. Namísto výchovy se hlásím ke konceptu rodičovství. Rodičovství o sobě.

Rodičovství je pro mě opakem výchovy.

Je to pro mě proces, vztah, kde rodiče kráčí s dětmi po společné cestě, společně se rozvíjí, rostou. Rodičovství je vlastně také cesta.

Není to stav, kdy jsem hotovým rodičem. Je to způsob bytí v Rogerovském pojetí. Je to cesta stávání se rodičem. Nevím ani, jestli má nějaký cílový stav. Jestli je možné dosáhnout nějakého dokonalého rodičovského ideálu. To ale pro mě není ani podstatné.

 

Jak ale nastavit hranice dobře fungujícího vztahu rodičů a dětí?

Už jsem to naťukl. Tento koncept rodičovství se svobodou dětí a nenásilím ve štítu neznamená, že si děti mohou dělat absolutně, co chtějí. Pořád jsou to děti, které potřebují naši pomoc a podporu, obzvlášť v určitých situacích.

Pořád existují hranice.

Je na nás, na rodičích, kde a jak je vytyčíme. Děti určité hranice očekávají. Potřebují se pohybovat v omezeném, pokud možno dobře známém, prostoru. I když rády hranice testují a zkouší je zdolat. Proto se v tomto spoléhají na nás. Hledají v nás přirozené lídry.

Podotýkám, že hranice se týkají především našeho vzájemného vztahu, našeho vzájemného fungování. Přeneseně jde to to nenechat dělat děti to, co se nás bezprostředně dotýká a co vnímáme jako svým způsobem agresi. Konkrétně třeba nenechat se bít nebo nechat děti demolovat nábytek. To ale neznamená, že budeme plácnutí oplácet fackou.

Vytyčit a udržovat hranice ovšem také neznamená, že tak budeme činit formou násilí. Neznamená to ani, že se budeme snažit děti někam postrkovat nebo manipulovat, že je budeme zbavovat jejich vlastní vůle.

Pokud chceme děti naučit něco, co považujeme za důležité (např. vyčistit si zuby), je úkolem rodiče, aby šel příkladem. Walk the talk. Vedení příkladem. Komunikace.

V tomto pojetí rodičovství není pro jakékoli tresty a násilí místo.

 

V konceptu nenásilného rodičovství nahrazuje výchovu vzájemný respekt

Jak ale poznat tenkou dělící čáru mezi výchovou a nenásilným rodičovstvím?

Klíčem k rozpoznání je vzájemný respekt. Pokud se bytosti vzájemně respektují, nikdy mezi nimi nebude místo pro jakékoli násilí.

Respektující nenásilné rodičovství je o vedení příkladem. Vyžaduje také velkou trpělivost a ochotu jednat s dětmi jako s rovnocennými bytostmi. Nebrat je jako hloupá stvoření bez vlastní vůle a názoru. Raději diskutovat a vysvětlovat, než nařizovat.

Podotýkám, a vůbec ne na okraj, že tato cesta není snadná. Málokdo jsme natolik dokonalý, abychom mohli s čistotou prohlásit, že jsme se nikdy nedopustili žádného násilí na vlastních dětech. Jak jsem totiž naznačil výše, násilí může mít různé podoby. Proto je podle mě cesta nenásilného rodičovství spíše jakýsi ideál, ke kterému stojí za to směřovat.

Zásadní je už to, když se pro takovou cestu rozhodneme. To je první krok na cestě a poté se v umění nenásilí můžeme přirozeně každým dnem zdokonalovat.

 

Násilí v podobě výchovných trestů můžeme vymýtit. Máme to ve svých rukách!

Zpátky na začátek.

Můžeme snížit míru násilí páchaného na dětech ve jménu výchovy ve formě trestů? A můžeme ho zcela vymýtit?

Můžeme.

Přestaňme vychovávat a vydejme se místo toho hromadně na dobrodružnou cestu stávání se rodičem. Přestaňme děti formovat, měnit a ovládat, začněme je respektovat a umožněme jim, aby se staly samy sebou.

Jako rodiče máme výhradní možnost zajistit dětem nastartování procesu stávání se sebou sama a můžeme jim dát do vínku a do života výbavu, jak toho dosahovat. Máme ale také takřka absolutní moc jejich růstovou tendenci narušit, zlomit jejich duši a poslat je ke dnu. Volba je na nás.

I když... jak píše Rogers, tendence k růstu je automatická a funguje za jakýchkoli okolností. Jen se její potenciál vlivem okolí může snížit.

Máte to ve svých rukách!

 

Autor: Pavel Kovařík | středa 5.12.2018 7:21 | karma článku: 11,44 | přečteno: 1098x
  • Další články autora

Pavel Kovařík

Pohádky z periferie

Kam zmizely důležité dokumenty? Co radnice tají? Platí prohlášení představitelů radnice, nebo jsou to jen laciné předvolební kejkle?

8.6.2022 v 20:02 | Karma: 13,38 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Roušky pro neočkované učitele. Stigma pohledem sociologa

Učitelé, kteří se nenechali očkovat, musí od začátku listopadu ve třídách nosit roušky. Proč je to špatný nápad a co k tomu říká sociologie?

2.11.2021 v 7:08 | Karma: 29,76 | Přečteno: 894x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Právo bránit se se zbraní v ruce: Budeme po sobě více střílet?

Ústavní zákon bránit se se zbraní v ruce začne platit za pár dnů. Máme se bát zvýšené míry násilí se zbraní v ruce? Nakolik jsou obavy o militarizaci české společnosti oprávněné?

19.8.2021 v 11:47 | Karma: 21,16 | Přečteno: 603x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Ghetto uprostřed města. Paradox tažení proti nežádoucím

Některá města dlouhodobě trápí oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, stručně řečeno ghetta. Znojmo si takové ghetto pořídí rozhodnutím vlastní radnice. Důvodem jsou podle starosty tzv. „nepřizpůsobiví".

18.8.2021 v 7:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 991x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Školy mají učit děti vlastnímu názoru. Umí to?

Vytvořit si a obhájit vlastní názor, to by se podle výzkumu PAQ Research měly naučit děti ve školách. Dokáží to školy? Nechceme od nich příliš? A nezapomínáme při tom všem na něco?

16.4.2021 v 17:26 | Karma: 13,70 | Přečteno: 338x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Pravda o covidu, kterou jste neslyšeli

... a nebo ji slyšet nechcete. Jaká je příčina současné pandemie? A jak se bránit koronavirové nákaze (bez ohledu na vládní opatření)?

21.3.2021 v 11:33 | Karma: 29,71 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Piráti chtějí danit nejbohatší. Nová daň ale míří také na rodinné firmy

Piráti si došlápli na "supernejbohatší". Návrh poslance Ferjenčíka bude mít ale širší dopady. Míří proti investorům a je to klacek pod nohy i pro majitele rodinných firem. Berme to jako varování. Důsledky budou už teď nepříjemné.

27.11.2020 v 7:09 | Karma: 34,56 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Kovařík

Pracovní povinnost studentů je další ukázkou bezradnosti a bezohlednosti vlády

Vláda podcenila situaci a způsobila problémy na mnoha frontách. Teď čeká, že to za ni vyřeší studenti. Uvalila na ně pracovní povinnost. Není to vůči nim bezohledné? A je vůbec oprávněné uvalit na někoho tzv. pracovní povinnost?

22.11.2020 v 15:08 | Karma: 25,58 | Přečteno: 928x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Jurečka to přehnal. Chceme jeho hlavu!

Šéf lidovců Marian Jurečka přistižen s pivem na ulici. Porušil vládní nařízení, a proto by měl vyvodit důsledky. Zastavme to, dokud je čas.

18.11.2020 v 11:46 | Karma: 33,59 | Přečteno: 1656x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Jak symbolické. Vláda nadělila lidem k 17. listopadu fronty

Vláda se rozhodla zase o něco víc zkomplikovat lidem život. Na nákupy si vezměte půl dne volna a dobře se oblečte. Ve frontě před obchodem si totiž hezky postojíte. A doufejte, že v té frontě nechytnete to čínské zvířátko.

16.11.2020 v 20:12 | Karma: 45,64 | Přečteno: 6600x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Zaplaví Znojmo migranti?

Asi se to může stát. Podle znojemského starosty Jana Groise totiž toto nebezpečí visí reálně ve vzduchu. Jenže co když se starosta tohoto jihomoravského okresního města prostě jen zbláznil?

6.10.2020 v 13:37 | Karma: 29,46 | Přečteno: 2767x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

George Floyd, policejní násilí a Trumpova předvolební hra s ohněm

Amerikou otřásla smrt George Floyda, který zemřel během policejního zákroku v americkém Minneapolis. Floyd byl zadržen policisty poté, co upadl v podezření, že v obchodě platil falešnými penězi. Šlo o 20 dolarů.

1.6.2020 v 17:07 | Karma: 17,61 | Přečteno: 966x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Jogurty z ciziny pašovat nejspíš nebudeme. Hrozba korporátního fašismu však sílí.

"Nevím, kam by šli, protože u nás je bezpečno." Babišovo nechtěné odhalení dostává nové, jasnější rozměry. Zbývá doplnit nevyřčené "vždyť tu mají všechno, co potřebují". A teď se nám o to chtějí poslanci postarat zákonem.

26.5.2020 v 7:12 | Karma: 40,52 | Přečteno: 5804x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Když si pro nepohodlného zastupitele přijde policie přímo na schůzi zastupitelstva

Staré pořádky se vrací. Za veřejné vyjádření politického názoru (!) si pro vás může přijít policie. A pokud jste zastupitel(/ka), může se tak stát přímo na schůzi zastupitelstva. Nevěříte?

19.5.2020 v 8:10 | Karma: 31,20 | Přečteno: 2441x | Diskuse| Občanské aktivity

Pavel Kovařík

Biomatky patří zavřít!

Domácí porod by měl být postaven mimo zákon a měl by být postihován bezohlednými tresty. Nikdo nemá právo ohrožovat život nenarozeného dítěte. Stíhat by se měli všichni, kdo k tomu jakýmkoli způsobem napomáhají.

17.2.2020 v 6:41 | Karma: 43,35 | Přečteno: 24340x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Přežijeme bez povinné školní docházky?

Povinnou školní docházku máme v českých zemích přibližně 150 let. O reformě českého školství se přitom v posledních dekádách mluví nepřetržitě. Co když ale místo sofistikovaných reforem povinnou školní docházku jednoduše zrušíme?

11.2.2020 v 17:38 | Karma: 26,25 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Lidovci. Životaschopná alternativa?

Lidovci si zvolili nového předsedu a současně obměnili nejužší vedení strany. Přestože to byla vynucená obměna kvůli předčasnému odchodu Marka Výborného z funkce, nejbližší cíle zůstávají.

27.1.2020 v 18:16 | Karma: 17,38 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Babiš a Hamáčkovo rázné bouchnutí do stolu v cukrárně

Co přesně obsahuje závěrečný audit Evropské komise týkající se střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, zatím nevíme. Je ale téměř jisté, že to nebude nic, co by jasně vyvrátilo dosud veřejně propíraná podezření.

2.12.2019 v 16:48 | Karma: 23,09 | Přečteno: 746x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Porodí krize v KDU-ČSL českého Sebastiana Kurze?

KDU-ČSL míří k mimořádnému volebnímu sjezdu. V lednu si zvolí nového předsedu. Strana tak dostává mimořádnou šanci překročit svůj stín a stát se vůdčí politickou silou u nás. Okolnosti tomu totiž nahrávají. Nevěříte?

22.11.2019 v 15:56 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Když se politici přiživují na lidské tragédii, ukazují své pravé úmysly

"Hyenismus!" Přesně toto slovo i s vykřičníkem mi přistálo ve zprávě. Šlo o reakci na aktivitu znojemského starosty, který v pátek na sociálních sítích zveřejnil kontroverzní příspěvek týkající se nedávné tragické havárie.

18.11.2019 v 6:21 | Karma: 33,47 | Přečteno: 4548x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1590x
Sociolog a PR konzultant

www.sociolog.cz | www.kovarikpr.cz