Nejzelenější politik? Tak tady byste to rozhodně nečekali!

7. 10. 2019 6:11:25
Zatímco v médiích stále rezonuje Grétino tažení za lepší klima, o některých skutečných bojovnících jen těžko uslyšíme. Jsou příliš všední. Alespoň na první pohled. Tady je jeden. A máme se od něho co učit.

Věřili byste tomu, že nejzelenější politik amerického kongresu je člen strany Donalda Trumpa?

A věřili byste tomu, že je to farmář z Kentucky, z amerického Středozápadu, jehož kulturou rednecků valná část středních a vyšších vrstev Američanů pohrdá?

Thomas Massie je zajímavý úkaz americké politiky. Přijde mi natolik inspirující, že stojí přinejmenším za pár řádků i na českém blogu. Je to politik, který si vysloužil nálepku extremista, jeho slovy proto, že je natolik konzistentní ve svých názorech a postojích, že to někomu připadá jako extrém. Massie je členem Republikánské strany, ale fakticky je spíše libertariánem, nebo jak on sám říká ústavní konzervativec (constitutional conservative), který se hlásí k odkazu amerických Otců zakladatelů.

Pokud bych mohl nějak koncentrovaně vyjádřit jeho světonázor, pak je to zřejmě svoboda, osobní odpovědnost a akce.

V nedávné době mě zaujal rozhovor s Thomasem Massiem, v němž se mimo jiné dotkl momentálně přetřásaného tématu ochrany klimatu.

Massie je typický příklad self-made mana. Vystudoval robotiku na MIT, ale hrdě se hlásí k odkazu svých předků, farmářů, rednecků, jak sám říká. Už na vysoké začal podnikat a dařilo se mu. Vedle toho stihl vystavět vlastními rukami rodinné sídlo a vybudovat na přilehlých pozemcích farmu.

A tady se začíná zrcadlit jeho filozofie. Při stavbě domu využíval zásadně místních materiálů. Dokonce šel tak daleko, že vlastnoručně opracovával kámen pro svou stavbu. Střechu domu má pokrytou solárními panely. Je zcela nezávislý na elektrické síti, do které vůbec není připojený. V garáži parkuje Teslu, kterou pohání elektřinou z vlastní produkce.

Dovedete si představit lépe vyjádřený udržitelný způsob života?

Vše se točí kolem soběstačnosti. Massie říká, že soběstačnost je to, čeho chce dosáhnout a co chce předat svým potomkům. Chce jim předat hospodářství, které je nezávislé na ekonomické situaci země a současně funguje v symbióze s přírodou. Možná to je drobnost v kontextu celosvětového boje za lepší klima, ale Massie říká, že má na svých pozemcích i kus lesa a že nikdy nepokácí jediný strom.

Soběstačnost je jeho dlouhodobá vize.

Pro Massieho je to i mindset, myšlenkové nastavení, praktický přístup k životu.

Massie odmítá dotace a státní podporu, zvlášť ve jménu environmentalismu. Je zastáncem přístupu osobní odpovědnosti. Pokud chci něco změnit, můžu, mám to ve svých rukou. Asi by nepodpořil návrh české vlády, která se rozhodla nalít sto milionů do výsadby stromů. Je to ušlechtilý záměr, ale možná někteří cítí, že provedení není příliš šťastné.

Sám Massie má výhrady k různým vládním programům typu Green New Deal, které mají bojovat za lepší klima tím, že do nich vláda rozpustí miliardy z peněz daňových poplatníků. Takový boj za klima má podle něho především tyto důsledky:

  • zvýšené utrácení musí někdo zaplatit = vyšší daně,

  • zvýší se závislost občanů na státu,

  • větší dohled a kontrola.

Postupně. Když vláda pošle peníze na projekty pro ochranu klimatu, tyto peníze budou nejspíš chybět jinde. Někde je proto musí vzít. Pro vlády není nic přirozenějšího, než zvýšit daně. Ostatně, vidíme to v poslední době u nás. Kreativita politiků při ždímání občanů nezná hranic.

Mohutné transfery peněz zvětšují moc vlády nad občany. Ti se stávají závislými. Postupně se mění i jejich způsob uvažování, mentalita. Mnozí se postupně dobrovolně podřizují vůli vládnoucích vrstev, cítí se bezmocní a čekají na spásu od politiků.

Závislí jedinci se také snadněji podřizují kontrole. My vám dáme peníze (ehm, vaše peníze) a vy za to vyplníte formulář, pořídíte si EET... poctivý člověk nemá co skrývat, že? Vláda také tímto přerozdělováním samozřejmě získává větší kontrolu nad penězi v ekonomice. A v neposledním případě samozřejmě těmito penězi dotuje kastu vyvolených, kteří díky různým vazbám na tyto dotace dosáhnou a mají v tomto ohledu vydobytou určitou exkluzivitu. Však pro příklady také nemusíme daleko, že?

Pokud by to někomu unikalo, Massie tím nechce a priori kritizovat hnutí bojovníků za lepší klima. Chce tím spíše upozornit na rizika, která s sebou přináší stupňující se tlak na politiky a jeho důsledky. Politici toho moc rádi využijí.

Massie udeřil hřebíček na hlavičku v momentě, kdy položiljen napůl řečnickou otázku, zdali všichni ti, kdo požadují řešení problémů s klimatem po jiných, sami něco dělají. Vzhledem k jeho způsobu života si to může dovolit. Walk the talk je jeho krédo. Dokonce vyzývá novináře, aby šli a zeptali se každého člena amerického Kongresu, co on sám osobně dělá pro životní prostředí. Regulace a přikazování ostatním, co mají dělat, není jeho politické krédo.

A v tom je také dědictví rednecků. "Já se nestarám o to, co dělají na svém pozemku sousedé. Oni se zase nestarají, co dělám na svém pozemku já. A tak to má být." To platí samozřejmě i pro velké znečišťovatele. Pokud něčí aktivity poškozují cizí pozemek, životní prostředí někoho dalšího, pak ano, pak má nastoupit zákon. Stát má podle Massieho a tradičních konzervativců garantovat právo na osobní svobodu a majetek a má dohlížet na vymáhání práva.

Celkově je zřejmé, že pro Massieho je klíčem k udržitelnosti péče o svěřený majetek, okolní krajinu, místo, ke kterému má člověk vztah. V tom se myslím skvěle shoduje s konzervativním filozofem Rogerem Scrutonem, který o této problematice napsal celou knihu. Scruton dává do centra dění koncept oikophilia, čili vztah k domovu, který zahrnuje také vztahy s ostatními, a to i napříč dávno minulými a ještě nenarozenými generacemi.

Je to také soběstačnost, což sám Massie zdůrazňuje a hlavně o ni sám usiluje. Dělá, co říká. A nekáže přitom ostatním, co mají dělat.

Aby nedošlo k mýlce, neříkám, že Massieho cesta je jediná možná. Mně osobně však zaujala natolik, že jsem se o ni chtěl s vámi podělit. Třeba vás také inspiruje.

PS: Pokud byste chtěli více inspirace, mrkněte na můj předchozí článek Záchrana planety: Co bych udělal jinak než Greta.

Autor: Pavel Kovařík | pondělí 7.10.2019 6:11 | karma článku: 22.82 | přečteno: 812x

Další články blogera

Pavel Kovařík

Pohádky z periferie

Kam zmizely důležité dokumenty? Co radnice tají? Platí prohlášení představitelů radnice, nebo jsou to jen laciné předvolební kejkle?

8.6.2022 v 20:02 | Karma článku: 13.07 | Přečteno: 321 | Diskuse

Pavel Kovařík

Roušky pro neočkované učitele. Stigma pohledem sociologa

Učitelé, kteří se nenechali očkovat, musí od začátku listopadu ve třídách nosit roušky. Proč je to špatný nápad a co k tomu říká sociologie?

2.11.2021 v 7:08 | Karma článku: 29.76 | Přečteno: 894 | Diskuse

Pavel Kovařík

Právo bránit se se zbraní v ruce: Budeme po sobě více střílet?

Ústavní zákon bránit se se zbraní v ruce začne platit za pár dnů. Máme se bát zvýšené míry násilí se zbraní v ruce? Nakolik jsou obavy o militarizaci české společnosti oprávněné?

19.8.2021 v 11:47 | Karma článku: 21.16 | Přečteno: 603 | Diskuse

Pavel Kovařík

Ghetto uprostřed města. Paradox tažení proti nežádoucím

Některá města dlouhodobě trápí oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, stručně řečeno ghetta. Znojmo si takové ghetto pořídí rozhodnutím vlastní radnice. Důvodem jsou podle starosty tzv. „nepřizpůsobiví".

18.8.2021 v 7:03 | Karma článku: 16.21 | Přečteno: 991 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 188 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 152 |
Počet článků 90 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1589

Sociolog a PR konzultant

www.sociolog.cz | www.kovarikpr.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...