Biomatky patří zavřít!

17. 02. 2020 6:41:00
Domácí porod by měl být postaven mimo zákon a měl by být postihován bezohlednými tresty. Nikdo nemá právo ohrožovat život nenarozeného dítěte. Stíhat by se měli všichni, kdo k tomu jakýmkoli způsobem napomáhají.

Dokonce bychom měli jít tak daleko, že budeme trestat už samotné zvažování domácího porodu.

Toto vše navrhuje politik ODS Pavel Novotný. K tomu zcela vážně navrhuje sazbu 10 let a žádné slitování.

...

Souhlasím. Nikdo nemá právo ohrožovat život nenarozeného dítěte. Ale také nemá nikdo právo zpochybňovat roli ženy - rodičky - matky v celé věci.

Věřím, že naše společnost je natolik vyspělá, že dokážeme hledat cesty, jak z porodu udělat plnohodnotný zážitek odpovídající významu vstupu nové lidské bytosti do života. Věřím, že dokážeme nadále zkvalitňovat služby spojené s porodem, vytvářet prostředí bezpečí, důvěry a ohleduplnosti, ve kterém je rodička na prvním místě. Nikoli stres, nikoli pocity matky, že je tu až na posledním místě, nebo že se nedej bože ocitla v nějaké odosobnělé továrně na rození dětí.

Možná to pro někoho bude znít přehnaně. Pro jistotu si všimněte, že nikde nepíšu o tom, že české porodnice jsou na tragické úrovni. Přesto těžko můžeme říci, že jsou bezvadné. Zvláště pokud vyrazíme z Prahy a velkých měst na periferii.

Pokud budou politici, jako je Pavel Novotný, naslouchat ženám, které prošly zkušeností s porodem, dozví se v mnoha případech to samé. Dozví se také, proč je řada žen ve stresu, když má jít do porodnice. Dozví se, proč více a více žen inklinuje k domácímu porodu. Často je pohání strach. Připadá mi to dost pochopitelné. Rozhodně si nemyslím, že je na místě vytahovat jako argument stav zdravotnictví v Rumunsku nebo dokonce Africe, jako to dělá Novotný. "Běž rodit do Ugandy, nebo sklapni a nekecej do toho." Argumentovat tím nejhorším je oblíbený trik politických manipulátorů a demagogů. To pak není diskuse, která by posouvala věci k lepšímu.

Kladu si otázku, nakolik chce Pavel Novotný tuto věc skutečně řešit, anebo je to jen součást jeho politického marketingu. V obou případech mi provedení připadá nešťastné. Novotný si dlouhodobě zakládá na poněkud svérázné politice, což v jeho případě znamená především kontroverzní aktivity na hraně zákona a vyvolávání konfliktů.

Nemyslím si, že země, která vítězí, jak nazvala ODS svou vizi pro Českou republiku, je zemí, která rozeštvává obyvatele a pořádá hon na bezbranné. Copak chtít od konzervativního pravicového politika elementární slušnost a úctu k druhým lidem je tak moc? Je vizí této politické strany, kdysi vůdčí prozápadní transformační síly, skutečně to, že stát bude zavírat lidi za názor, který neodpovídá jejich přesvědčení?

Budeme namísto diskuse o tom, jak něco zlepšit a přiblížit se západním standardům, dehonestovat lidi tím nejpodlejším způsobem?

Novotný si asi připadá jako rázný a silný vůdce, když označuje jiné diskutující (rozuměj ženy) jako fešandy, nesoudné nebo hloupé krávy, diliny, a korunuje to tím, že místopředsedkyni jiné politické strany píše, "Andulo, jsi ještě mladá, hloupá a neodpovědná, budeš rodit jednou tak jak ti říkám, princezno."

No já nevím. Takový Andrej Babiš o sobě prohlásil, že je urputné hovado, a někdy se tak asi i chová. Ale vedle Novotného je to sympaťák s rozhledem a pochopením, který vede zemi vstříc západním civilizačním standardům.

Nevím, jak je to s domácími porody po lékařské či technické stránce, a ani se nechci pasovat do role odborníka. Prostudoval jsem si závěry z několika studií a nemám pocit, že domácí porod rovná se plánovaná vražda. Ano, riziko potíží je objektivně vyšší. Ve Švédsku a Norsku je však kupříkladu v případě domácích porodů nulová úmrtnost. Neměla by toto pro nás být ta správná výzva?

Neměli bychom na politiky klást větší nároky, chtít od nich víc, když už je máme, než stand-up komedii a soutěž v kreativitě při vymýšlení urážek?

Skutečně něčemu pomůže, když onálepkujeme kohokoli jako biomatku, či pro ještě lepší pocit z vlastní nadřazenosti označením lesana? Toto není nic jiného, než dobře popsaná taktika manipulátorů z ruských trolích farem, útočit na pudy, vytvářet si umělé protivníky a vyrábět z nich homogenizované skupiny, do kterých se můžou ostatní za všeobecného veselí strefovat.

Novotný přesně toto dělá, a dělá to pravděpodobně cíleně, a zůstává už jen málo uvěřitelný, když bojuje proti totalitářům, náckům a ruským trolům, ale v konečném důsledku sám přebírá jejich praktiky. Není na co být hrdý.

Smutnější mi ovšem připadá, že tady už vlastně ani tak nejde o politika Pavla Novotného, ani o politickou stranu ODS, která si přesně tímto, bohužel, sama zadělává na nálepku nahnědlé politické formace. Jde tu o další pokračování hrubnutí politiky pod dobře známý heslem "čím hůře, tím lépe". Čím více je rozeštveme, tím rychleji půjdeme nahoru, a po nás potopa.

Toto důvěru v české porodnice, a celkově zdravotnictví, nezlepší. Poděkovat můžeme Pavlu Novotnému a podobným štváčům. Škoda, že svou energii a nasazení nedokáží uplatnit lepším způsobem.

Edit: Protože se množí v diskusi narážky na použití slovního spojení "plnohodnotný zážitek", rád bych ještě dodatečně uvedl, že tím skutečně nemyslím cool zážitek, který si jdeme užít pro své potěšení. Spojení jsem ale použil zcela záměrně. Plnohodnotným zážitkem v kontextu porodu myslím to, aby žena mohla vlastní porod prožít v celé plnosti, v bezpečném prostředí založeném na důvěře, nikoli ve stresu a pod tlakem okolí, aby se na to mohla plně soustředit a cítit se respektována. Omlouvám se tedy za své asi nedostatečně vysvětlené vyjádření všem, kdo v tomto vidí nějakou konzumní touhu po zážitcích.

Autor: Pavel Kovařík | pondělí 17.2.2020 6:41 | karma článku: 43.35 | přečteno: 24340x

Další články blogera

Pavel Kovařík

Pohádky z periferie

Kam zmizely důležité dokumenty? Co radnice tají? Platí prohlášení představitelů radnice, nebo jsou to jen laciné předvolební kejkle?

8.6.2022 v 20:02 | Karma článku: 13.07 | Přečteno: 321 | Diskuse

Pavel Kovařík

Roušky pro neočkované učitele. Stigma pohledem sociologa

Učitelé, kteří se nenechali očkovat, musí od začátku listopadu ve třídách nosit roušky. Proč je to špatný nápad a co k tomu říká sociologie?

2.11.2021 v 7:08 | Karma článku: 29.76 | Přečteno: 894 | Diskuse

Pavel Kovařík

Právo bránit se se zbraní v ruce: Budeme po sobě více střílet?

Ústavní zákon bránit se se zbraní v ruce začne platit za pár dnů. Máme se bát zvýšené míry násilí se zbraní v ruce? Nakolik jsou obavy o militarizaci české společnosti oprávněné?

19.8.2021 v 11:47 | Karma článku: 21.16 | Přečteno: 603 | Diskuse

Pavel Kovařík

Ghetto uprostřed města. Paradox tažení proti nežádoucím

Některá města dlouhodobě trápí oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, stručně řečeno ghetta. Znojmo si takové ghetto pořídí rozhodnutím vlastní radnice. Důvodem jsou podle starosty tzv. „nepřizpůsobiví".

18.8.2021 v 7:03 | Karma článku: 16.21 | Přečteno: 991 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 20.99 | Přečteno: 467 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 222 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 4632 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 220 | Diskuse
Počet článků 90 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1589

Sociolog a PR konzultant

www.sociolog.cz | www.kovarikpr.cz

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...