Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pracovní povinnost studentů je další ukázkou bezradnosti a bezohlednosti vlády

Vláda podcenila situaci a způsobila problémy na mnoha frontách. Teď čeká, že to za ni vyřeší studenti. Uvalila na ně pracovní povinnost. Není to vůči nim bezohledné? A je vůbec oprávněné uvalit na někoho tzv. pracovní povinnost?

Pracovní povinnost studentům čtvrtých a pátých ročníků lékařských fakult a posledních ročníků zubního lékařství a farmacie zavedla vláda v polovině října. Tedy před více než měsícem. To není krátká doba! Pracovní povinnost navíc platí už i pro studenty posledních ročníků středních zdravotnických škol i některých dalších vysokoškolských oborů.

Pokud chápu správně princip mimořádných opatření s plošnou působností, pracovní povinnost může vláda uložit pouze v době nouzového stavu a současně ji musí opravdu precizně zdůvodnit.

Odpovídá to skutečnosti?

Ano, řada nemocnic je přetížená. Je to ale dostatečný důvod, a hlavně oprávnění k tomu, aby vláda uvalila na studenty takto bezprecedentní plošnou povinnost pod hrozbou drakonické pokuty při jejím nesplnění?

Opravdu je možné udělat z jakékoli vybrané skupiny obyvatel nuceně nasazené, donutit je vykonávat určenou pracovní činnost, aniž by k tomu dali souhlas? Opravdu může stát všechno? Znamená to, že občané státu jsou jeho majetkem?

Promiňte mi otázky hnané do krajnosti. Nicméně nevěřím, že jsem jediný, kdo si je v této souvislosti klade. Pokud to necháme proběhnout bez povšimnutí, hrozí, že se vrátíme tam, kam se nejspíš většina z nás vracet nechce.

Pro připomenutí, zákoník práce z roku 1965 přisuzoval každému občanovi povinnost přispívat k rozvoji společnosti a to "především náležitým podílem na společenské práci". Socialistická ústava z roku 1960 jasně určovala, že "práce ve prospěch celku (je) přední povinností" každého občana.

Tehdy se také nikdo nikoho neptal. A nešlo jen o vybranou skupinu studentů. Pracovní povinnost měli všichni. Všichni museli pracovat ve prospěch celku a podílet se na budování zářných zítřků.

Vracíme se zpátky v čase?

Pokud přes toto varování připustíme, že situace ve zdravotnictví v souvislosti s koronavirovou epidemií nucené nasazení studentů ospravedlňuje, pak musíme položit na stůl další otázky a důsledně požadovat odpovědi.

Za prvé, je zcela legitimní ptát se, proč k situaci kolabujícího zdravotnictví došlo a zda se tomu dalo předejít. Vím, diskuse tohoto typu jsou nekonečné a situaci ve zdravotnictví tím nezměníme. Pokud ale někdo z pozice moci nařizuje někomu jinému, že se musí podílet na řešení situace, kterou nezpůsobil, pak je na místě se takto ptát třeba donečkonečna.

Zadruhé, stejně tak důležité je ptát se, zda se vláda a další zodpovědné orgány na tuto variantu vývoje epidemie připravily, aby předešly situaci, kdy budou nemocnice přetížené a nebude se jim dostávat personálu. Co všechno se může stát, ukazovaly během jara výjevy z Itálie i dalších zemí. Kde je zodpovědnost vládních politiků?

Pokud by premiér v létě zůstal zodpovědně doma, jako k tomu nabádal celý národ, a místo focení selfíček na Krétě se věnoval svým povinnostem, možná by na tom naše zdravotnictví bylo lépe. Dost možná by nebylo potřeba sahat k něčemu tak brutálnímu, jako je pracovní povinnost studentů.

Řada studentů už stejně od jara pomáhala v nemocnicích, ať už jako dobrovolníci, nebo jinou formou úvazků, případně si plnili svou praxi. Nečekali. Na rozdíl od politiků.

Vláda, jak typické, namísto promyšleného plánu a systémového přístupu, sahá k řešení silou. "Naženeme tam mediky. Však studují za naše peníze, tak ať se snaží!"

A jako vždy tak vláda činí až pět minut po dvanácté. Nesnaží se problémům předcházet. Snaží se uhasit požár, do nějž průběžně přilívala pěkně v rytmu průzkumů veřejného mínění benzín.

Osobně si myslím, že většina lidí se snaží jít v životě cestou, kde mohou být prospěšní druhým. O lékařích, lékařkách a dalších pracovnících ve zdravotnictví to platí nejspíš dvojnásob. (Platí to i o politicích?) Když do toho jdou, asi málokdo z nich si představuje miliony na účtu, spíše je k tomu vede zájem o věc, chuť pomáhat. Většina ze studentů, mediků, asi i tuší, že jejich práce bude honorovaná přinejmenším v prvních letech neradostnou mzdou. Přesto do toho jdou.

Nikdo z mediků ale při nástupu na fakultu nepodepsal smlouvu, že zahájením studia souhlasí s případným nasazením na základě uložení pracovní povinnosti v některé z nemocnic v místě svého trvalého bydliště.

O tom, kam k plnění této takzvané povinnosti studenti nastoupí, rozhoduje příslušná krajská samospráva. Chápu, že kraje by měly mít přehled, kde situace nejvíce hoří, ale na druhou stranu jim to dává do rukou moc nad umístěním studentů, a to bez jakékoli diskuse či ohledů na jejich životní situaci(!).

Právem pak od studentů zaznívá, že kvůli plnění této tzv. pracovní povinnosti nestíhají školu. Přitom studenti posledních ročníků mají z logiky věci před státnicemi. Ne vždy jim navíc školy vychází vstříc a jejich nucené angažmá berou v potaz.

Nezřídka se stává, že studenti studují v jednom městě, ale k tomuto nucenému nasazení jsou voláni do kraje svého trvalého bydliště, často i stovky kilometrů daleko. To se pak těžko stíhají přednášky a cvičení.

Toto je samo o sobě dost bezohledné. Namísto toho, aby premiér vystoupil a veřejně studenty požádal o pomoc v rámci jejich možností a při zvážení jejich dalších povinností, nechává je napospas zvůli systému. Mladí lidé se stávají kolečky ve stroji, nástrojem k řešení problému, který způsobil někdo jiný.

Schválně, kolikrát medikům a dalším stovkám nuceně nasazených studentů premiér veřejně poděkoval?

To, že se se studenty zachází jako s vazaly, dosvědčuje třeba i to, že jedna ze studentek medicíny má v pracovní smlouvě uvedeno, že nastupuje jako "dělník ve zdravotnictví"?

Takže studenti mají zachraňovat situaci, kterou nezpůsobili, ale ještě s nimi budou s prominutím takto vydrbávat a vymýšlet, jak jim za jejich nasazení zaplatit co nejméně? Přesně toto je další z důvodů, proč tato pracovní povinnost je v mnoha případech spíše nuceným nasazením.

Existuje rychlejší cesta, jak studenty znechutit a nasměrovat je po absolvování studia do zahraničí?

Vlastně by to nikoho nemělo překvapovat.

Ti, co zachraňují situaci, pod vedením této vlády často bývají odsunuti do kouta. Hlavní je mediální prezentace heroických výkonů vybraných členů vlády. Best in covid.

Příklad? Vláda slibovala odměny zdravotnickému personálu. Jako vždy to ale nakonec dopadlo jinak. Zeptejte se zdravotníků.

A takto bychom mohli pokračovat dále, třeba u podnikatelů, kterým vláda slíbila různé kompenzace a ve finále se to už několikrát ukázalo jen jako veřejná proklamace bez skutečného plnění.

Doufám, že přes to všechno to studenti ustojí a nenechají se otrávit. Věřím, že je tato zkušenost naopak posílí, a jednou to budou oni, kdo dá této zemi lepší budoucnost.

Studenti, držte se.

Děkujeme za vaši práci.

Autor: Pavel Kovařík | neděle 22.11.2020 15:08 | karma článku: 25,58 | přečteno: 928x
  • Další články autora

Pavel Kovařík

Pohádky z periferie

Kam zmizely důležité dokumenty? Co radnice tají? Platí prohlášení představitelů radnice, nebo jsou to jen laciné předvolební kejkle?

8.6.2022 v 20:02 | Karma: 13,38 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Roušky pro neočkované učitele. Stigma pohledem sociologa

Učitelé, kteří se nenechali očkovat, musí od začátku listopadu ve třídách nosit roušky. Proč je to špatný nápad a co k tomu říká sociologie?

2.11.2021 v 7:08 | Karma: 29,76 | Přečteno: 894x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Právo bránit se se zbraní v ruce: Budeme po sobě více střílet?

Ústavní zákon bránit se se zbraní v ruce začne platit za pár dnů. Máme se bát zvýšené míry násilí se zbraní v ruce? Nakolik jsou obavy o militarizaci české společnosti oprávněné?

19.8.2021 v 11:47 | Karma: 21,16 | Přečteno: 603x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Ghetto uprostřed města. Paradox tažení proti nežádoucím

Některá města dlouhodobě trápí oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, stručně řečeno ghetta. Znojmo si takové ghetto pořídí rozhodnutím vlastní radnice. Důvodem jsou podle starosty tzv. „nepřizpůsobiví".

18.8.2021 v 7:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 991x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Školy mají učit děti vlastnímu názoru. Umí to?

Vytvořit si a obhájit vlastní názor, to by se podle výzkumu PAQ Research měly naučit děti ve školách. Dokáží to školy? Nechceme od nich příliš? A nezapomínáme při tom všem na něco?

16.4.2021 v 17:26 | Karma: 13,70 | Přečteno: 338x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1590x
Sociolog a PR konzultant

www.sociolog.cz | www.kovarikpr.cz