Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Díky za váš pozitivní článek. Všechno, co popisujete, je bezesporu fajn. Ale:

1. Sázíte na lidi smýšlející ekologicky nikoli ekonomicky. Kolik je jich % ?

2. Tlak na vlády určitě do portfolia nutných změn patří taky. Jinak vám stále budou tvrdit, jakou máme zelenou politiku podporující dotacemi např. biopaliva I. generace. Že je to ekologický nesmysl se ví X let (ne-li od začátku). Přesto se v nich jede vesele dál. Nejeden náš politik je krásnou ukázkou tohoto jevu (a jeden obzvlášť).

0 0
možnosti

K98a94r11e48l 84B91o59k

25. 9. 2019 22:56

Sice jinak,ale stejná úroveň.

0 0
možnosti

R51a23d21e25k 45K32o82h82u27t

25. 9. 2019 21:37

Jen něco k tomu, co je hned v úvodu:

"Záplava lidské kreativity při vymýšlení nových environmentálně prospěšných opatření."

Takových kreativních opatření tu již bylo a je, o kterých se nedá říci, že by kromě tahání peněz z platících měly kladný efekt.

5 0
možnosti

Rozhodně s vámi nemohu souhlasit. Uklízení přírody a sázení stromečků je úplně k ničemu, žádný zásadní problém to nijak neřeší. Vymýšlení inovací není na počkání - je to dlouhodobý proces, s nezaručeným úspěchem, a na to není čas (čekat). Kupování lokálních produktů nic moc neřeší, protože zásadní položky jsou téměř vždy vyráběny ve světě a dováženy přes půlku planety. Stejně tak komponenty na tyto produkty.

Jednoduše řečeno, lidi neudělají vůbec nic podstatného. Problém je v systému - v drancování přírody, v globalizaci (převážení zboží a komponent přes celý svět). A je POUZE v moci politiků toto změnit. Proto vyvíjet tlak na ně je jediná možná cesta, která má smysl změnit něco zásadně. A nebo pomaleji - vyvíjet tlak na lidi, a skrze ně pak volit příští politiky. Ale pořád je to o vládách, aby změnily světový systém, nikoli o možnostech lidí a firem.

1 0
možnosti

R93a49d66e45k 78K44o11h59u69t

25. 9. 2019 21:45

Už se těšíte na pátek, na to, že se nebudete muset otravovat ve škole?

0 0
možnosti
Foto

Vím, o byste udělal jinak. Do NY byste neplul nějakou kanohehou. ;-D

0 0
možnosti

Co BYCH udělal... to je přesně ono.... Internetových kecálistů je hromada, ale dělají veký kulový.

2 0
možnosti
Foto

V tom je právě ten problém, kdyby Greta místo žvanění a záškoláckých stávek vzala ve svém mimoškolním volnu do ruky lopatu a šla sázet stromy, udělala by pro planetu víc, než tím jejím šaškováním...

5 1
možnosti

To je ale nesmysl. Sázení stromečků a sbírání odpadků neřeší vůbec NIC. Změnu může přinést pouze tlak na politiky, nic jiného.

0 0
možnosti

Ta akce s uklízením odpadků není moc efektivní, když to vychází v průměru na necelých 8 kg na účastníka ;-)

2 0
možnosti
Foto

Měl byste Váš blog publikovat v Číně, Indii, Rusku, v jihoamerických a afrických státech. Tam jakýs problém je. Ale tady, i kdybychom se přetrhli, tak v globálním měřítku to vidět nebude.

2 0
možnosti

Vidim tento postoj jako dobre mineny, ale ponekud nedomysleny:

- za prvni, kdyby nejaka Greta nemluvila k nejakym politikum, nejste tady ani Vy s Vasim clankem o tom, jak muze kazdy i bez vlad pomoct sam, natoz aby 7 miliard jednotlivcu bez jakekoli koordinace neco zacalo delat. Kazdy "by" vzdy "neco" udelal, ale skutek utek, dokud se neobjevi jeden, ktery takhle rozviri vody. Pak se aktivuje vetsi mnozstvi tech, kteri maji reseni s potencialem, jen treba nedokazali pro vec ziskat pozornost sami. Ale i tak spousta lidi prijde opet jen s nekonstruktivni kritikou, treba ze "tohle by lepe udelal kazdy za sebe, nez abychom se obraceli na vlady", ale chybi vysvetleni, proc to tedy nedelaji uz davno. Az na par vyjimek, ktere tim, ze delaji neco, co by mel delat kazdy, vycnivaji z davu natolik, ze jsou osocovani jako fanatici a eko-nackove. Efekt, ze by meli jit prikladem, se nedostavuje, protoze lide maji sklon se tomu, kdo udelal neco, co meli davno udelat sami, spis mstit za to, jak pak vedle nej vypadaji. "Koukejte na toho kavarenskeho snoba, jak machruje s tim svym kolem, ze jo? Kdyby radsi delal neco, co ja nedelam taky, ale zato nejezdim ani na tom kole a proto jsem zrovna ja tim, kdo muze kritizovat."

- za druhe, vlady si prubezne volime sami, takze by nemelo jit o nejake "prehazovani zodpovednosti z lidi na vladu", protoze lide jsou kolektivne zodpovedni za slozeni vlady. A obracime se na ni proto, protoze nektere veci si jistou miru koordinace zadaji. A kdyz se te koordinace chytne nekdo soukromy, najednou spada do skatulky "sef dalsi neziskovky" a to uz se nam nelibi.

Tak co se nam vlastne libi???

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS