Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman: Když není co říct a frustrace davu

Ve vzduchu je cítit napětí. Výročí Sametu si připomínáme v době, kdy Českem prochází vlna frustrace a zklamání. Téměř pětina Čechů (18 %) si podle aktuálního výzkumu CVVM myslí, že před rokem 1989 bylo lépe a více než třetina (37 %) si dokonce myslí, že pracovití, slušní a poctiví lidé si kvůli změnám po roce 1989 pohoršili. Účast ve volbách naznačuje ztrátu důvěry v politiku a lid obecný se poohlíží po vůdci, který je vyvede z temnoty. Sociologové hlásí odklon voličů od tradičních politických stran. A přitom příčiny jsou dost možná především v selhávání moderních států, jak dnes trefně poznamenal sociolog Jan Sádek, nikoli v selhávání politiků.

I když…

A my řešíme poblázněného starce, kterému věk nejspíš zatemnil mysl. Zeman dnešním generacím nemá co říci. Ví to, a proto volí ta silácká slova. Přitom se projevuje jako dezorientovaná figura zaseknutá v minulém tisíciletí. Přesto nám stojí za tolik povyku.

Zaráží mě, kolik energie Zeman ukrajuje demonstrujícím a kolik mediálního prostoru bylo vyplýtváno na jeho kritiku. Zeman je muž minulostí. Byl ovšem zvolen v řádných volbách, má své příznivce, momentálně je to tedy legitimní prezident. I my už brzy budeme mít někoho s takovým rozhledem a tahem na branku, jako je Andrej Kiska, i my už brzy najdeme svého Joachima Gaucka, který nebude národ polarizovat a jeho část přivádět k šílenství, ale bude jej spojovat a dodávat naději.

Vedle toho a o to víc mě zaráží, jaká slepota zalila společnost. Jakoby nikdo nechtěl vidět, kam spěje český stát po oněch symbolických pětadvaceti letech. Jakoby opsal kružnici a spolu s Andrejem Babišem se vracel zpátky do světa jistot a světlých zítřků. Jakoby už v těch médiích nezbylo dost místa, aby si všímaly koncentrace moci v rukou jednotlivců. Jakoby už korupce přestala být tématem, protože jsme ji posunuli na vyšší úroveň, kde si vyvolení přímo berou ze státního.

Zaráží mě, jak premiér Sobotka odvážně hovoří o minulosti, se kterou jsme se snad už vyrovnali, kdy na politické strany byly přisáté pijavice (citace), které je zneužívaly ve svůj prospěch. To už teď není, stačí se rozhlédnout kolem, teď už je líp. Hlavně ČSSD vždy byla a je příkladem té „jiné“, lepší, strany. Ostatně, zmiňovaný Jan Sládek ve svém článku píše také o tom, že tyto pijavice (teď necituji) už na strany nejsou přisáté, nemusí, protože vstoupily rovnou do politiky.

Nemyslím si, že ostuda České republiky je Zeman. To je jeho ostuda. Nemyslím si, že nás třeba takoví Němci budou posuzovat podle prezidenta, jak jsem dnes četl v několika komentářích. Nikoli. I vysocí představitelé EU mluví nahlas o tom, že střet zájmů, který připouštíme v osobě ministra financí a majitele miliardového agrokomplexu, je na demokratickém Západě nemožný. Také stačí letmo přeletět očima mezinárodní srovnávací indexy. Korupční prostředí, fungování veřejných institucí, svoboda podnikání. Tam bychom měli soustředit svou energii a společným úsilím s tím něco udělat. Pokud tedy máme nějakou národní hrdost. Kašleme na Zemana. I když si říkám, že tento kdysi bystrý politik chce možná jen po křesťansku nastavit tvář, aby si na něm frustrovaný lid vylil svou zoufalost.

Ano, jsem pro to, abychom se k sobě chovali slušně. To je ale nejspíš věc vývoje, politické vyspělosti. Holt nám ještě asi pár desítek let chybí, abychom se srovnali s Německem nebo Skandinávií. A pokud bychom se měli něčemu hlasitě postavit, tak těm prapodivným výše popsaným tendencím, které se projevují na naší politické scéně.

A až se nám podaří překonat opravdové hrozby svobodě a demokracii, Zemana si můžeme ponechat jako živoucí symbol minulosti, možná výstrahu. Ten beztak k jeho škodě dopadne stejně, jako jeho neobolševická parta Strany práv občanů.

Autor: Pavel Kovařík | pondělí 17.11.2014 18:40 | karma článku: 17,62 | přečteno: 967x
  • Další články autora

Pavel Kovařík

Pohádky z periferie

Kam zmizely důležité dokumenty? Co radnice tají? Platí prohlášení představitelů radnice, nebo jsou to jen laciné předvolební kejkle?

8.6.2022 v 20:02 | Karma: 13,38 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Roušky pro neočkované učitele. Stigma pohledem sociologa

Učitelé, kteří se nenechali očkovat, musí od začátku listopadu ve třídách nosit roušky. Proč je to špatný nápad a co k tomu říká sociologie?

2.11.2021 v 7:08 | Karma: 29,76 | Přečteno: 894x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Právo bránit se se zbraní v ruce: Budeme po sobě více střílet?

Ústavní zákon bránit se se zbraní v ruce začne platit za pár dnů. Máme se bát zvýšené míry násilí se zbraní v ruce? Nakolik jsou obavy o militarizaci české společnosti oprávněné?

19.8.2021 v 11:47 | Karma: 21,16 | Přečteno: 603x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Ghetto uprostřed města. Paradox tažení proti nežádoucím

Některá města dlouhodobě trápí oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, stručně řečeno ghetta. Znojmo si takové ghetto pořídí rozhodnutím vlastní radnice. Důvodem jsou podle starosty tzv. „nepřizpůsobiví".

18.8.2021 v 7:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 991x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Školy mají učit děti vlastnímu názoru. Umí to?

Vytvořit si a obhájit vlastní názor, to by se podle výzkumu PAQ Research měly naučit děti ve školách. Dokáží to školy? Nechceme od nich příliš? A nezapomínáme při tom všem na něco?

16.4.2021 v 17:26 | Karma: 13,70 | Přečteno: 338x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1590x
Sociolog a PR konzultant

www.sociolog.cz | www.kovarikpr.cz