Mají pejskaři právo na existenci?

9. 03. 2018 7:13:00
Jsou majitelé psů občané druhé kategorie, které se snaží radnice vytlačit z města? Na jedné straně vysoké poplatky a vyhláškou omezený pohyb psů, na druhé straně žádné plochy pro venčení. Je to fér?

Podmínky pro majitele psů jsou ve Znojmě dlouhodobě nastavené přinejmenším problematicky. Na jedné straně radnice vybírá poplatky na úrovni Prahy či Brna, omezuje vyhláškou volný pohyb psů, ale nenabízí žádnou kompenzaci.

Nutí mě to k zamyšlení, jestli jsou majitelé psů pro znojemskou radnici lidé druhé kategorie a zda mají právo na existenci.

Znojemští pejskaři platí do rozpočtu 600 tisíc ročně

Ve Znojmě je registrováno téměř 2300 psů. Předpokládám, že počet majitelů bude zhruba stejný, asi trochu menší. Tito lidé přispívají každý rok ze svých rodinných rozpočtů do městské kasy v úhrnu více než 600 tisíc korun. To není málo.

Od roku 2012 platí ve Znojmě vyhláška, která zamezuje volnému pohybu psů bez vodítka (případně náhubku) na celém území města.

Každý na to může mít svůj názor, většina bude nejspíš tuto vyhlášku považovat za důležitou, protože podle převládajícího názoru preventivně chrání veřejnost před útoky agresivních psů. (To není tak docela pravda, o čemž bude řeč později.)

Dejme ale tomu, že tato vyhláška má své opodstatnění. Pak je ovšem naprostý faul, že majitelé psů nemají jakoukoli možnost na území města své psy volně nechat proběhnout. To platí také pro všechny parky, údolí kolem řeky Dyje, ale i okrajové části města nebo městské části, které mají spíše vesnický charakter.

Třebíč má 12 výběhovch ploch, Znojmo žádnou

Když se podívám na velikostně podobná města v dosahu Znojma, je naše město poněkud extrém.

V Třebíči, která je v počtu obyvatel jen o málo větší než Znojmo, mají DVANÁCT výběhových ploch pro psy. O dost menší Hodonín má ŠEST výběhových ploch a v Břeclavi mají vymezené rozlehlé zóny například kolem řeky nebo v okrajových částech města. Ve všech těchto městech platí podobná vyhláška nařizující povinnost mít psa na vodítku.

Ve Znojmě je slovy NULA výběhových ploch, kde mohou majitelé psů své čtyřnohé miláčky bez pocitu provinění a hrozby sankcí nechat volně proběhnout.

Psi ve vybraných městech v roce 2017

Poznámka: Výběr poplatků ve Znojmě je za rok 2016

Represe bez adekvátních kompenzací

Majitelé psů jsou v praktickém ohledu nuceni vyhlášku porušovat

Domnívám se, že pokud město sahá k represím, mělo by na druhé straně pečovat o to, aby měli majitelé psů také možnost tuto vyhlášku neporušovat.

Když se zeptáte strážníka městské policie, doporučí vám, abyste psa jeli vyvenčit za město, případně v lepším případě zašli na cvičák. Nevím, ale mně připadá arogantní posílat lidi za město, nemluvě o tom, že je něco takového stojí více času či zvyšuje další dodatečné náklady.

Připomínám, že majitelé psů jsou jednak právoplatní obyvatelé Znojma (bez ohledu na na voličské preference) a ročně přispívají do rozpočtu města na poplatcích za své psy částkou více než 600.000 korun.

Když říkám, že by radnice neměla z majitelů psů dělat potenciální výtržníky porušující vyhlášku, mluvím o tom, že jen za minulý rok řešila městská policie přibližně 150 přestupků v duchu této vyhlášky (stručně řečeno strážníci načapali majitele psů bez vodítka ve zhruba 150 případech). Přepočteno pak zhruba 1 z 15 psů byl předmětem přestupku. Pokud je takto vysoký podíl přestupků na celkovém počtu psů ve městě, zjevně není problém v majitelích psů, ale někde jinde.

Nahánění pejskařů devalvuje práci městské policie

Další věc, která zůstává skrytá na pozadí, je růst napětí u majitelů psů. Jak se asi musí cítit majitel(ka) psa, která vyběhne před spaním dát vyčůrat svého psa za panelák a stresuje se, kde na ni vybafne městský strážník. Bohužel, nepřeháním, zeptejte se svých přátel, samotných pejskařů.

Myslím si, že to dehonestuje práci městských strážníků. Je už zažité klišé, že je lidé považují za botičkáře, a teď si k tomu přidávají nálepku lovců pejskařů. Myslím, že to si strážníci nezaslouží.

Stejně tak si ale myslím, že ani sebevětší pokuty nezabrání venčení psů bez vodítek.

Dokáže vyhláška zamezit útokům agresivních psů?

Třicet agresivních útoků ve Znojmě za poslední čtyři roky. Navzdory vyhlášce.

Zdravý rozum velí, že majitel psa nepůjde do města mezi lidi se psem bez vodítka.

Na druhou stranu ani tato vyhláška nedokázala zabránit tomu, že za poslední čtyři roky evidovali strážníci ve Znojmě minimálně 30 útoků agresivních psů.

Opět se nabízí otázka, kde je problém? Je ta vyhláška málo přísná? Nebo je problém v majitelích nezvládnutých psů?

Připomínám, že tahle absurdní situace trvá přinejmenším od roku 2012.

Pomůže hřiště velikosti obýváku?

Pravda, radnice na sklonku minulého roku oznámila, že pro pejskaře letos zřídí v centru města hřiště. To by mohla být obecně pozitivní informace, zvlášť, pokud by na tuto první vlaštovku navazovalo otevírání dalších ploch. Jenže pokud má mít toto hřiště výměru cca. 25 metrů čtverečních, tedy hřiště o velikosti obýváku, tak to zní spíše jako nepodařený fórek.

Reálněji to ale vidím jako švejkovský pokus před volbami předhodit křičícím pejskařům nějaký předvolební dárek. Sorry.

Obávám se také toho, že tento výběh v parku s sebou přinese další tlak na majitele psů, které město bude chtít tímto krokem zcela vytlačit z dalších ploch ve městě (Už slyším strážníka: Támhle máte výběh, tak sem se psem nechoďte ani na vodítku). Považuji to tedy jen za mezikrok k dalším represím. Snad se ale mýlím.

Osobně vidím hodně možností, jak situaci řešit, aniž by město muselo investovat sta tisíce korun do infrastruktury pro budování speciálních hřišť. Nejprve by se ale páni radní museli skutečně zajímat o obyvatele města a nedělat z majitelů psů občany druhé kategorie.

Autor: Pavel Kovařík | pátek 9.3.2018 7:13 | karma článku: 18.40 | přečteno: 789x

Další články blogera

Pavel Kovařík

Pohádky z periferie

Kam zmizely důležité dokumenty? Co radnice tají? Platí prohlášení představitelů radnice, nebo jsou to jen laciné předvolební kejkle?

8.6.2022 v 20:02 | Karma článku: 13.07 | Přečteno: 321 | Diskuse

Pavel Kovařík

Roušky pro neočkované učitele. Stigma pohledem sociologa

Učitelé, kteří se nenechali očkovat, musí od začátku listopadu ve třídách nosit roušky. Proč je to špatný nápad a co k tomu říká sociologie?

2.11.2021 v 7:08 | Karma článku: 29.76 | Přečteno: 894 | Diskuse

Pavel Kovařík

Právo bránit se se zbraní v ruce: Budeme po sobě více střílet?

Ústavní zákon bránit se se zbraní v ruce začne platit za pár dnů. Máme se bát zvýšené míry násilí se zbraní v ruce? Nakolik jsou obavy o militarizaci české společnosti oprávněné?

19.8.2021 v 11:47 | Karma článku: 21.16 | Přečteno: 603 | Diskuse

Pavel Kovařík

Ghetto uprostřed města. Paradox tažení proti nežádoucím

Některá města dlouhodobě trápí oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, stručně řečeno ghetta. Znojmo si takové ghetto pořídí rozhodnutím vlastní radnice. Důvodem jsou podle starosty tzv. „nepřizpůsobiví".

18.8.2021 v 7:03 | Karma článku: 16.21 | Přečteno: 991 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 60 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 240 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 142 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.96 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 90 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1589

Sociolog a PR konzultant

www.sociolog.cz | www.kovarikpr.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...