Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záchrana planety: Co bych udělal jinak než Greta

O klimatické hrozbě teď mluví všichni. V čem ale udělala Greta chybu? A co se dá reálně udělat pro zlepšení životního prostředí?

Gretě se podařila velká věc. Dokázala strhnout miliony lidí a dostat do centra jejich pozornosti téma ochrany životního prostředí.

Jakkoli jsou její projevy mnoha lidem nepříjemné a požadavky hnutí Fridays for Future nekonkrétní, vidím jednu obrovskou příležitost.

Představte si to se mnou.

Miliony lidí nadšené pro záchranu planety. Desítky milionů hodin osobního nasazení, sebeobětování a lidské práce. Záplava lidské kreativity při vymýšlení nových environmentálně prospěšných opatření. Nadšení ze spolupráce a účasti na věci, která dává smysl.

Bez ironie!

Přesto mě teď nejspíš máte za fantastu. Ale o kolik jsem větší fantasta, než Greta? 

Abychom si rozuměli, vůbec se ji nechystám kritizovat. Tedy až na jednu věc. Podle mě totiž dělá zásadní chybu. Totiž, že obrací své výzvy k politikům. 

Větší ochrany klimatu, respektive zlepšení stavu životního prostředí, nedosáhneme tím, že celou záležitost přehodíme na vlády. Životní prostředí se týká každého z nás. Každý můžeme udělat něco konkrétního pro jeho zlepšení. 

Věřím, že když se do toho pustíme se stejným nadšením, jako do demonstrací a protestů, zásadně se to promítne do stavu životního prostředí celé naší planety.

Nejsme bezmocní. 

Nevěříte?

1. Buď sám tou změnou, kterou chceš vidět ve světě

Naštvaným boucháním do stolu se toho většinou moc nezmění.

Ani urážkami většinu moc lidí nepřesvědčíte. (Že pane publicisto Bilere?)

Třebaže jsou vaše úmysly ty nejlepší, nejvíc lidí přesvědčíte, když půjdete příkladem. 

Nebyl to nikdo menší, než Mahátma Gándhí, který se postavil do čela asi největší nenásilné revoluce (dá-li se to pro svůj charakter takto nazvat) v historii lidstva. Mnohokrát riskoval vlastní život, aby dosáhl osvobození pro miliony jiných. Co je ale možná ještě důležitější, dělal, co říkal. Nebo možná ani neříkal, protože jeho reálné postoje a skutky mluvily za něj.

Uplynulý víkend nabídl hned jednu takovou příležitost. Velká úklidová akce po celém Česku.

Pokud jste to nestihli, máte tisíce dalších příležitostí. Můžete se třeba připojit k iniciativě Trash Hero. Jedná se ve své podstatě o dobrovolnickou síť, jejíž členové sbírají odpadky doslova po celém světě. Považte, do roku 2018 se zapojilo více než 177 tisíc dobrovolníků, kteří vysbírali vlastníma rukama skoro 890 tun odpadu. Na jejich webu najdete několik principů, kterými se řídí. Mezi nimi Gándhíovské "Show, don`t tell. Repeat." Odpadkoví hrdinové, jak si říkají, chtějí mimo to inspirovat ostatní.

To je ono. Kouzlo přímé akce je totiž v tom, že pokud se do něčeho sami pustíte, je dost pravděpodobné, že se nechají další lidé inspirovat a přidají se... nebo si vymyslí své vlastní projekty.

Dnešní doba tomu navíc přeje. Stačí málo a díky sociálním sítím se strhne lavina, kdy se z lokální akce takřka přes noc stane globální hnutí.

Kašlete na politiky a jejich řečnění. Vyhrňte rukávy a ukažte světu, co ve vás je.

2. To nestačí. Potřebujeme technologické inovace, které zabrání drancování planety.

Důvěřujte podnikatelům. 

Nebo se staňte jedním - jednou z nich. 

Jsou to právě podnikatelé, kteří posouvají hranice možného a spolu s tím naše lidské horizonty. 

Mají odvahu, ctižádost, energii a dostatek nezlomné vůle, aby šli za svou vizí. Je jasné, že tohle není pro každého.

Když to ale dokážete, můžete změnit svět.

Pomyslete na bratry Wrightovy, kteří dokázali ve své době nemyslitelné, když v roce 1903 poprvé vzlétl jejich motorový Flyer. Bez grantů a dotací, bez podpory vlády, dokonce americké armádě, která jejich vynálezy zprvu odmítala, navzdory. Než se jim podařilo vzlétnout, živili se ve vlastní dílně výrobou bicyklů. Nepůsobili ve vědeckém ústavu ani na univerzitě. Za jejich úspěchem stálo silné přesvědčení a podnikavý duch.

Na podnikání je nejlepší to, že vy sami se můžete rozhodnout, do čeho se pustíte a jak svůj podnikatelský um využijete. 

Pokud chcete snížit emise CO2, vyřešit znečištění oceánů nebo zamezit kácení deštných pralesů, nabídněte světu řešení.

Děje se to už dnes!

Třeba start-up NOTPLA přichází na trh s obaly, které se po několika týdnech samovolně rozloží. Trash Hero brzy přijdou o zábavu!

V souvislosti s klimatickou změnou se hodně mluví o půdě, zemědělství. Brněnská firma CleverFarm slaví v řadě zemí úspěchy se svými nástroji, které dokáží monitorovat a optimalizovat zemědělské práce na poli. Zemědělská činnost je tak nejen efektivnější, ale také šetrnější k půdě. Jiná firma zase přichází s řešením, které dokáže na základě využití RNA cíleně ničit škůdce na napadených rostlinách, aniž by zemědělci museli sáhnout po pesticidech. Další firma vyvinula krmivo pro hovězí dobytek, které dokáže zredukovat produkci metanu o 30 %. 

Pokud se chcete inspirovat, jak šetřit energie, podívejte se na Powerhouse Brattorkaia v norském Trondheimu. Jedná se o kancelářskou budovu, která dokáže ročně vyprodukovat  485.000 kWh. Dvakrát tolik, než spotřebuje. 

Příkladů je spousta.

Míč je teď na vaší straně.

3. Ale bez vlády nezastavíme ničitele životního prostředí!

Vážně se cítíte tak bezmocní?

Pak vás mohu uklidnit. Není pravda, že se sami bez pomoci vlád nemůžeme postavit velkým znečišťovatelům životního prostředí. 

(Dokonce bych si dovolil tvrdit, že jsou to právě vlády, které takřka bez výjimky staví zájmy velkých firem a korporací nad zájmy svých voličů...)

Zplodiny aut, letecká doprava, obalové materiály, drogerie, palmový olej, hormonální antikoncepce... věřím, že v této oblasti se mnozí z vás orientují mnohem lépe, než já. Já chci jen připomenout, že jsme to my sami, kdo si každý den volíme, co a jak spotřebováváme. 

Pokud nebude poptávka po určitých produktech, zmizí z trhu. Je klidně možné, že touto cestou zmizí i řada výrobců - znečišťovatelů. 

Podobně můžete naopak podpořit producenty, kteří se chovají k životnímu prostředí ohleduplněji. Typický příklad je podpora místních farmářů a lokálních producentů potravin. 

Pro ty, co mají stále pocit, že jako jedinci sami nic nezmůžou, mě napadá příklad internetového supermarketu Rohlík.cz. Už poměrně dlouhou dobu spolupracují s drobnými zemědělci a výrobci potravin. Pokud by lidé tento typ potravin nekupovali, těžko by je Rohlík měl v nabídce. Prostě a jednoduše zareagovali na poptávku spotřebitelů. A bavíme se o opravdu velkém on-line obchodu.

4. Postarejte se o své okolí, tím nejlépe prospějete planetě

Některé věci se dají udělat hned. To je příklad se sbíráním odpadků. Stačí se rozhodnout a můžete zvelebovat.

Pokud ale chceme skutečně měnit životní prostředí k lepšímu, chce to čas. Žádná vláda nemá kouzelný proutek, aby zajistila změnu na počkání, jak požaduje Greta a někteří její další následovníci. 

Pozitivní však je, že se hodně velký kus práce a opravdu viditelná změna může podařit během relativně krátké doby, řekněme několika desítek let.

Když chceme zachraňovat planetu, nejlépe uděláme, když s tím začneme doma. To je totiž životní prostor, se kterým jsme sžití a za který neseme největší porci odpovědnosti. 

Jadav "Molai" Payeng vysázel během uplynulých několika desítek let v jednom regionu v indické provincii Assam les o rozloze 550 hektarů. Dokázal tak proměnit totálně vyschlou a erozí zničenou zem v prosperující lesní krajinu. Pomohl tak vrátit půdu tisícům lidí, kteří tamní region obývají.

Zpátky z Indie domů. Někteří jste možná slyšeli jméno Daniel Pitek. Říká si sedlák pod Milešovkou. Po roce 1989 koupil zchátralý statek a na 600 hektarů pozemků v okolí Milešova, kde začal hospodařit a vracet krajině její původní ráz. Pustil se do budování tůněk, sázení ovocných sadů, začal využívat pastviny pro chov skotu, ovcí a koní. Dnes se k němu jezdí ostatní učit.

V podobném duchu, i když trochu jiném provedení, bych ještě zmínil aktivity Dominika Grohmanna, který si říká Potulný sadař. Ten se zabývá sázením stromů, ponejvíce tzv. komunitní výsadbou. Podstata je v tom, že pomáhá s výsadbou stromů přímo v místě, kde o to mají zájem. Pomáhá tedy ostatním lidem, kteří si třeba sami na výsadbu netroufnou a nerozumí tomu, zvelebovat jejich okolí.

A jde to i ve městě. V Paralelní Polis rozběhli projekt Parallel Garden, kde testují pěstování bylinek a zeleniny v interiérech. Důraz přitom kladou na technologie a open-source sdílené know-how. Paralelní polis má jako svou misi vytváření pozitivního prostoru svobody, který je zcela nezávislý na státu, a Parallel Garden k tomu přidává snahu o potravinovou soběstačnost a ohleduplný přístup k životnímu prostředí.

Enjoy!

Autor: Pavel Kovařík | středa 25.9.2019 6:28 | karma článku: 38,83 | přečteno: 5454x
  • Další články autora

Pavel Kovařík

Pohádky z periferie

Kam zmizely důležité dokumenty? Co radnice tají? Platí prohlášení představitelů radnice, nebo jsou to jen laciné předvolební kejkle?

8.6.2022 v 20:02 | Karma: 13,38 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Roušky pro neočkované učitele. Stigma pohledem sociologa

Učitelé, kteří se nenechali očkovat, musí od začátku listopadu ve třídách nosit roušky. Proč je to špatný nápad a co k tomu říká sociologie?

2.11.2021 v 7:08 | Karma: 29,76 | Přečteno: 894x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Právo bránit se se zbraní v ruce: Budeme po sobě více střílet?

Ústavní zákon bránit se se zbraní v ruce začne platit za pár dnů. Máme se bát zvýšené míry násilí se zbraní v ruce? Nakolik jsou obavy o militarizaci české společnosti oprávněné?

19.8.2021 v 11:47 | Karma: 21,16 | Přečteno: 603x | Diskuse| Společnost

Pavel Kovařík

Ghetto uprostřed města. Paradox tažení proti nežádoucím

Některá města dlouhodobě trápí oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, stručně řečeno ghetta. Znojmo si takové ghetto pořídí rozhodnutím vlastní radnice. Důvodem jsou podle starosty tzv. „nepřizpůsobiví".

18.8.2021 v 7:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 991x | Diskuse| Politika

Pavel Kovařík

Školy mají učit děti vlastnímu názoru. Umí to?

Vytvořit si a obhájit vlastní názor, to by se podle výzkumu PAQ Research měly naučit děti ve školách. Dokáží to školy? Nechceme od nich příliš? A nezapomínáme při tom všem na něco?

16.4.2021 v 17:26 | Karma: 13,70 | Přečteno: 338x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1590x
Sociolog a PR konzultant

www.sociolog.cz | www.kovarikpr.cz