Zaplaví Znojmo migranti?

6. 10. 2020 13:37:26
Asi se to může stát. Podle znojemského starosty Jana Groise totiž toto nebezpečí visí reálně ve vzduchu. Jenže co když se starosta tohoto jihomoravského okresního města prostě jen zbláznil?

Všichni víme, že probíhají volby do Senátu. Blíží se jejich druhé kolo a každý z kandidátů dělá, co může. Každý se snaží zaujmout a přesvědčit. Každý na to jde ale jinak. Někdo nabízí vize a prezentuje výsledky své práce, jiný útočí na ostatní kandidáty a sází na negativní emoce.

Současný starosta města Znojma Jan Grois, který kandiduje za poměrně neznámé sdružení Starostové a osobnosti pro Moravu, svou kampaň postavil na začátku na tom, že bude spojovat. V jeho prohlášeních zaznívala ambice "spojit Znojemsko v jediný hlas". V pozdějších fázích kampaně se paradoxně začal vymezovat vůči ostatním kandidátům a obviňovat je, že rozdělují veřejnost, protože jsou z té nebo oné strany, zatímco on je nadstranický kandidát.

Dokonce šel tak daleko, že vytýkal jednomu z dalších kandidátů, Tomáši Třetinovi, že je zástupcem hned šesti politických stran a že proto bude, pro mě dost nelogicky, hájit zájmy jen úzké skupiny lidí.

Třetina získal už před prvním kolem voleb podporu hned několika politických stran - ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN, Pirátů, Hlas a také několika regionálních politických uskupení. To je opravdu velká podpora, osobně to považuji za obdivuhodný projev důvěry a věřím, že je to současně znamení, že Třetina bude usilovat o maximální konsenzus i nadále a že bude hájit zájmy obyvatel napříč celým regionem.

Grois se tedy prezentuje jako nestraník. Paradoxní však je, že je sám dosud dlouhé roky členem a funkcionářem ČSSD. Pohádka o nestranickosti dostává trhliny. Grois se za svou stranu nejspíš stydí, a to i přes to, že mu ČSSD podle všeho poslala příspěvek na kampaň (viz transparentní účet sdružení, za které kandiduje).

Přes opravdu masivní kampaň prošel Grois prvním kolem voleb jako ten druhý. Získal 25,8 %. Nejlepšího výsledku dosáhl právě Třetina. Celkem obdržel rekordních 9172 hlasů, což je 30,4 % všech hlasů. Skoro by se mi chtělo dodat, okázalý marketing selhal, vyhrála slušnost, důraz na demokratické hodnoty, prokazatelné kompetence a především - schopnost se dohodnout napříč politickým spektrem.

Nechci zabíhat do detailů, nicméně voliči ze Znojemska asi vědí, proč nejčastěji vybírali právě Třetinu, dlouholetého starostu Moravského Krumlova. Zajímavé je i to, že Třetina získal nejvíce hlasů i přímo ve Znojmě, kde sedí v čele radnice už deset let právě Grois (větší část z toho jako místostarosta).

A protože se blíží druhé kolo senátních voleb a vypadá to, že mediální obrázek "mladého a schopného starosty", jak se Grois prezentuje, nezabírá, je potřeba vytáhnout migranty.

Ve schránkách se začaly objevovat letáky s varováním před volbou Třetiny kvůli potenciální hrozbě spojené s migrací, konkrétně uprchlickými kvótami, které by měl údajně Třetina prosazovat. Prohlášení v tomto duchu intenzivně komunikuje Grois na své Facebookové stránce a v místních médiích.

Jak moc je to přitažené za vlasy, posuďte sami. Pro mě osobně je to na prvním místě projev ztráty soudnosti. Vytahovat téma migrace v kampani, je jedna z nejšílenějších věcí, která může někoho napadnout. Zvlášť, jde-li o kandidáta, který prohlašuje, že chce spojovat. Člověk nemusí být expert, aby cítil, jaké toto téma budí emoce, jak rozděluje lidi do nesmiřitelných táborů, jakou to mezi nimi nechává brázdu.

Grois se přesto rozhodl jít touto cestou. Cestou strašení, vyvolávání nenávisti a zloby. Myslím, že tím zahodil všechno dobré, co dosud na radnici vykonal.

Pominu-li absurditu toho, že by měli Znojmo zaplavit migranti, co vlastně Janu Groisovi lidé prchající před zoufalou situací ze svých domovů do neznáma udělali? Kolik osudů takových lidí zná? Ne, věci nejsou černobílé. Věřím, že rozumný kandidát na funkci senátora toto vnímá a je schopný uvažovat v širším kontextu a rozlišovat hranice a skutečnou hrozbu.

Místní politiku sleduji poměrně dlouho a intenzivně, ale opravdu jsem nezaznamenal, že by tu někdy někdo řešil přijímání uprchlíků a že by to bylo téma, které je na stole. Nezaznamenal jsem ani, že by se těmito otázkami zabýval krumlovský starosta Třetina. Znojmo, stejně tak Moravský Krumlov i celé Znojemsko, má řadu jiných, troufám si říci mnohem závažnějších, problémů. Sice tu máme jedinečný národní park, proslavené Vranovsko a v Moravském Krumlově brzy opět Slovanskou epopej, nicméně z pohledu životní úrovně, struktury pracovních míst nebo vzdělanosti není co závidět.

Vlastně mi připadá jako z jiného světa, když člověk stojící v čele radnice druhého největšího města v Jihomoravském kraji, který chce být senátorem, rozeštvává lidi a straší je migranty. Je toto skutečně kvalifikace na post senátora, jednoho z jednaosmdesáti představitelů, který nás má v následujících šesti letech reprezentovat?

Celou záležitost kolem kampaně ale nejlépe vystihuje jiná věc. Třetinu totiž před druhým kolem voleb podpořila kandidátka SPD Růžena Šalamonová (v prvním kole se s kandidátem KSČM dělila o čtvrté místo).

Ta ve svém vyjádření uvedla, proč nemůže volit Groise, byť ten ji o podporu požádal: "Bohužel jsem se přesvědčila, že pan Grois je člověk jednající nefér, pokud se domnívá, že mu to může přinést výhodu či profit. Pan Grois je člověk, který zastupitelům tají, jakou majetkovou trestní kauzu šetří Policie ČR."

A podpoří Třetinu. Ne kvůli abstraktním politickým ideologiím, ale kvůli obyčejnému lidskému přístupu, slušnosti a tahu na branku. Sama to vyjádřila takto: "Pošleme do Senátu slušného člověka. Sice je náš politický oponent, ale nevím o tom, že by voličům lhal. Pan Třetina umí bojovat za své město a já věřím, že bude bojovat i za celé Znojemsko."

Dodávám, že v podobném duchu přišla i podpora od ředitele znojemské nemocnice Martina Pavlíka (kandidát za ANO) nebo bývalé krajské radní Bohumily Beranové (nezávislá).

Může být lepší důkaz, že je hrozba zaplavení Znojemska migranty jen trapným pokusem o neférové zneužití tématu k získání podpory ve volbách?

Autor: Pavel Kovařík | úterý 6.10.2020 13:37 | karma článku: 29.46 | přečteno: 2767x

Další články blogera

Pavel Kovařík

Pohádky z periferie

Kam zmizely důležité dokumenty? Co radnice tají? Platí prohlášení představitelů radnice, nebo jsou to jen laciné předvolební kejkle?

8.6.2022 v 20:02 | Karma článku: 13.07 | Přečteno: 321 | Diskuse

Pavel Kovařík

Roušky pro neočkované učitele. Stigma pohledem sociologa

Učitelé, kteří se nenechali očkovat, musí od začátku listopadu ve třídách nosit roušky. Proč je to špatný nápad a co k tomu říká sociologie?

2.11.2021 v 7:08 | Karma článku: 29.76 | Přečteno: 894 | Diskuse

Pavel Kovařík

Právo bránit se se zbraní v ruce: Budeme po sobě více střílet?

Ústavní zákon bránit se se zbraní v ruce začne platit za pár dnů. Máme se bát zvýšené míry násilí se zbraní v ruce? Nakolik jsou obavy o militarizaci české společnosti oprávněné?

19.8.2021 v 11:47 | Karma článku: 21.16 | Přečteno: 603 | Diskuse

Pavel Kovařík

Ghetto uprostřed města. Paradox tažení proti nežádoucím

Některá města dlouhodobě trápí oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, stručně řečeno ghetta. Znojmo si takové ghetto pořídí rozhodnutím vlastní radnice. Důvodem jsou podle starosty tzv. „nepřizpůsobiví".

18.8.2021 v 7:03 | Karma článku: 16.21 | Přečteno: 991 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.41 | Přečteno: 428 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.55 | Přečteno: 1236 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 439 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 260 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 90 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1589

Sociolog a PR konzultant

www.sociolog.cz | www.kovarikpr.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...