Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Kovařík, nevím proč věříte v takovouto novou nauku či ideologii, že poctivé rodičovské vyplacení patří do minulosti. Považuji podobné moderní pokusy za nevhodné. Izolujete tak své dítě od reality žiívota. Až ono naštve svého spolužáka, schytá to aspoň od něj. Společnost zaniká protože nemá společný cíl, individualita vede k sobectví, jen pro sebe. Chlap by měl umět schytat i chránit své, pokud si myslíte, že není před kým, pokračujte ve výchově změkčilců bez zásad, které si má najít sám? Vyjevuji Vám co cítím, cit snad trochu přehání, ale Vám jistě nejsou Vaše děti lhostejné. Přesto ale výsledky této "výchovy" ale i tvrdé protirodičovské ideologie můžete pozorovat v mnoha zemích, kde takto kazí své děti již delší dobu. Pokud nechcete předat dětem své nejlepší přesvědčení, připadá mi, že je nenávidíte, ale hlavně se jaksi stydíte za své přesvědčení. Společnost roste předáváním nejlepšího poznání, je to právo právě rodiny a rodičů, které jim totality vždy odebírají.

0 0
možnosti
Foto

Vychovávat děti a trestat děti jsou dvě rozdílné věci. Vychovávat dítě je složité a časově náročné, takže to mnozí berou zkratkou a místo výchovy udělují tresty s dobrým pocitem, že se to tak přece dělalo vždycky.

0 0
možnosti

"Stačí nastavit mantinely", "existují hranice" - ale jaksi tam chybí co dělat při jejich překročení.

0 0
možnosti
Foto

Chápu, že Vám tam chybí konkrétní návody, to by ale vydalo asi na několik dalších článků :-). Klidně se ptejte konkrétně. Existují také dobré knihy, které pomohou - zkuste Naomi Aldort nebo knihu od českých autorů Respektovat a být respektován.

Ohledně hranic a jejich překračování, psal jsem to v článku, tento přístup k rodičovství není o pasivitě, ale naopak je proaktivní. Pokud dítě dělá něco, čím nás např. fyzicky ohrožuje (i když toto sousloví je hodně extrémní), můžeme mu přeci zabránit, zamezit v činnosti, vzít předmět, který chce rozbít atp.

0 0
možnosti
Foto

Napsal jste to dobře. Snažím se vychovávat příkladem a vysvětlováním, někdy je to složitější, ale jde to.

Spousta lidí mívá problém s tím, že dělají něco a něco jiného chtějí od dětí. Například o sousedce řeknou, že je to káča a pak od dětí chtějí, aby ji uctivě zdravily.

1 0
možnosti

P28a45v42e44l 37V98é27b74r

5. 12. 2018 12:04

Fajn, a protože mě zase vychovává dopravní policie, tj. určuje mantinely mého chování na silnici a za jejich překročení mě trestá (bodově, finančně - to nejraději, odebráním oprávnění), dopouští se na mně neodpustitelného násilí.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavá paralela. Jen bych ji zpochybnil tím, že např. povolené rychlostní limity nastavují poslanci a já tu hranici nemusím považovat za objektivní. Takže ano, svým způsobem je to násilí ze strany policie :-). Myslím, že děti dokáží v průběhu vývoje určité hranice přijmout a samy si je nastavovat.

0 0
možnosti

J19a11n 23S71m60e58j50k60a24l

5. 12. 2018 11:11

Dobrý den, pokud vychováte vaše děti tímto způsobem nepřipravíte je do tohoto světa a tím jim způsobíte problémy v jejich dalším životě. I toto je zodpovědnost rodiče, vy si tímto splníte svůj úmysl a vlastně ho aplikujete na děti, které budou toto chování čekat i od ostatních lidí a hlavně spolužáků, ale to vám nevadí vy jste své splnil.

1 0
možnosti
Foto

Díky za názor. Osobně ale nesouhlasím. Výchova bez násilí a trestů nutně neznamená, že děti vedeme k apatii. Naopak je to o aktivním přístupu k okolí a přijetí zodpovědnosti.

0 0
možnosti

Nějak jsem to vaše téma moc nepochopil. V rodičovství u nás doma se řídíme vzorem našich předků. Proto před měsícem i můj 20-letý vnuk dostal ode mne pořádnou facku a je klid a pohoda!!

0 0
možnosti
Foto

Pokud na to mám reagovat, tak ano, uznávám, že to funguje a zajistí to "klid". Ale o tom je třeba v článku zmiňovaná knížka, že tyto metody ve velké většině mají své následky, i když nejsou na první pohled vidět. A také mohou s velkou pravděpodobností nahlodat vzájemný vztah s dětmi.

0 1
možnosti

Vážený autore, Vaše názory jsou velmi zajímavé. Dovolím si pouze dvě poznámky. Kdy podle Vás dítě přestává být dítětem? Proč podle zásad , které hlásáte nevychovávat i dospělé? Proč podle nějakých zákonů trestat zloděje a vrahy? Tresty jsou přece podle Vás nehumánní. Nač ty zákony vlastně tvořit? Proč se snažit dětem vštěpovat naši pokleslou morálku, že krást se nesmí, vraždit se nesmí atd?

2 0
možnosti
Foto

Dobrý den, to jsou dobré otázky, naprosto vážně! Jsou to ale spíše náměty na další články.

Kdy přestává být dítě dítětem? Asi záleží na kritériích. Až se osamostatní?

Tresty pro zloděje a vrahy, to je vůbec složitá otázka a na to bych upřímně neuměl takto bez rozmyslu odpovědět. Ve filozofické rovině bychom se možná dostali úplně jinam, než je společensky únosné. Co si ale myslím, tak řada zločinů (nemyslím úkladnou vraždu) vychází z nastavení zákonů, které může někdo považovat přinejmenším za sporné. TO je ale opravdu na delší psaní.

Jinak si myslím, že morálka je důležitá, pokud tím myslíme nastavení lidí, kdy k sobě navzájem přistupují ohleduplně, kooperativně a mírumilovně. Existují i teroie, které tento přístup považují za dlouhodobě efektivnější, tzn. prostě se to vyplatí.

0 2
možnosti

Vaše děti bych tedy učit nechtěla.

1 0
možnosti

Chválím, čb že se zabýváte výchovou vašich dětí. Nikdo nemá dítě nanečisto, ale!

Každé dítě je originál a přistupovat k němu je velmi individuální. Ani v rodině nelze na děti uplatňovat paušální postup.

Váš článek jsem ani nedocetla.

Nevím, zda jste odborník ve výchově dětí, ale jestli ano, tak vás bych vás k radě s výchovou dítěte nevyhledala.

3 0
možnosti
Foto

Souhlasím, každé dítě je jiné a určitě k nim nejde přistupovat přes šablonu. Podle mě je to ale o určitých principech (tedy netrestat a nesnažit se dítě ovládat) a ty fungují.

Pokud najdete sílu, zkuste článek dočíst do konce, třeba Vám to víc přiblíží podstatu a najdete tam i pár malých příkladů, jak to může fungovat.

0 2
možnosti

J14i72ř37í 52J38a45n55d94a

5. 12. 2018 10:35

Nechci být impertinentní, ale hned mě napadlo, jako by se vaší vizí řídila skupina lidí, kteří takto své děti (ne)vychovávají. Říká se jim eufemisticky nepřizpůsobiví, nebo z vyloučených lokalit atd. Jejich děti jsou také sami sebou.

Já už mám dospělé děti a ty jsme prostě vychovávali. Dnes mám 4-letého vnuka a ten je také vychováván i za mojí pomoci. Prostě ho vychovávám, že se např. neubližuje zvířátkům (nemůže rozšlápnout každého hlemýždě kterého uvidí a nebude házet kamení na našeho psa), že nemůže dřevěným mečem babičce pokosit záhon kytek a jestli to ještě jednou udělá, tak prostě dostane na zadek. Také ho vychováváme, že se mají čistit zuby, polévka se jí lžící a před spaním se umyje a oblékne si pyžamo (nechodí se spát v zablácených teplákách).

5 0
možnosti
Foto

Díky za sdílení konkrétních příkladů. Též se snažíme ukazovat, že má smysl si čistit zuby, že je lepší jíst polévku lžičkou, protože rukou to jde blbě :-) a že spíme v pyžamu. K tomu násilí nepotřebujeme. Sekání záhonků kytiček mečem... toť otázka, zda se tomu dá zabránit jinak, já bych to určitě zkusil i bez vyhrožování trestem.

No a pak zmiňujete skupiny lidí, které nevychovávají. Nechci se pouštět do takových debat, ale pokud jsem pár jejich výchovných reakcí u nás v parku viděl, tak to rozhodně nepovažuji za (ne)vchovávání, ale naopak za násilnou formu výchovy v ryzí podobě.

0 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS