Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AM

A96n66d62r14e38a 84M86a54l43á

17. 2. 2020 23:21

Mam za sebou 2 domaci porody, v CR znam a stykam se "uz jen" se zenami, ktere to maji podobne. Hodne z mych kamaradek maji za sebou 5, 6 domacich porodu. "Biomatky" a "lesany".

Vsechny jsme prezily ;) anase deti taky. Ne, vlastne ne. Jedne kamaradce miminko umrelo, ale proto, ze jiz v tehotenstvi se nevyvijelo dobre a v pripade nemocnicniho porodu by miminko hned matce vzali a hodili do bioodpadu.

At si kazdy rodi kde chce. Porod je uzasna vec!!!! Plnohodnotny zazitek!!!

Dekuji autorovi.

Ano!! Porod je uzasna vec! Silna! Emotivni a nezapomenutelna!!! At se to deje tam, kde se zena citi SPRAVNE. At se to deje TAK, jak nejlepe se to pro zenu a dite muze udat.

Tedy bez zbytecnych zasahu, ktere jsou dnes v ceskych porodnicich bezne a v drtive vetsine pripadu jsou to prave tyto zasahy, ktere delaji porod nebezpecnym a nabaluji na sebe dalsi a dalsi komplikace....."my jsme vas maminko zachranili. Zachranili jsme vam dite" ano, ale kdybyste do toho nestourali v prvni rade, nestal by se z toho rizikovy porod.

At jsou porody jen tam, kde se zena citi v bezpeci. Nekdo se tak citi doma, nekdo v lese, nekdo v nemocnici.

Kazdy jsme jiny.

3 15
možnosti
PK

"Tedy bez zbytecnych zasahu, ktere jsou dnes v ceskych porodnicich bezne a v drtive vetsine pripadu jsou to prave tyto zasahy, ktere delaji porod nebezpecnym a nabaluji na sebe dalsi a dalsi komplikace"

Nehorázná lež! Tím jste si to celé shodila a vaší komunitě děláte medvědí službu.

6 0
možnosti
JS

Komentovat Novotného si opravdu neodvážím nejsem totiž vzdělán v oboru psychiatrie.

Ale na domácí porody mám svůj názor a ten vychází od odborné lékařské porodnické veřejnosti a nezlobte se já tady prostě budu věřit odborníkům a ne laikům, byť nadšeným.

No a ta odborná veřejnost říká, že domácí porod je nezodpovědné ohrožení ženy i dítěte a to je všeobecný názor odborníků a já nemám sebemenší důvod jim nevěřit obzvláště, když ho podepírají o příklady ze své praxe.

Chápu, že spousta žen je schopná dát v pohodě domácí porod, ale žádná z nich nemá patent na to, aby dopředu na 100% věděla, že nebudou komplikace a když jsou, tak se rychle volá rychlá a doktore čiň zázraky i když před tím jsem ti řekla, že ničemu nerozumíš a že domácí porod je skvělá věc. Tyhle případy ovšem zastánci domácích porodu nikdy nevytáhnou, když danou budoucí maminku masírují, vždy je odkáží jen na ty šťastné, které si to jak píšete plnohodnotně užily a nikdy je nepošlou za žádnou z těch, pro které to znamenalo stres, strach o život dítěte a následný delší pobyt v nemocnici, který tak původně odmítaly a to v tom lepším případě.

Nejsem zastáncem někoho za to trestat, ale je třeba za svá rozhodnutí nést odpovědnost a tady jsou na místě pojišťovny, které by mohly říci za jakých podmínek a jakou léčbu budou hradit a tedy říci, že odmítnutím porodu v zařízení k tomu určeném bude pro rodiče znamenat úhradu případného výjezdu rychlé záchranné služby a pokud tam bude těžká újma na zdraví nebo smrt, tak aby se to v případě prokázání, že je to vinou domácího porodu posuzovalo jako zavinění z nedbalosti.

22 0
možnosti
Foto

J87a66n70a 42M35a11j14o45v90á

17. 2. 2020 19:18

Koukám, že jste se svezl na populistické, pěkně hloupé vlně. Snadné, že?

3 3
možnosti
Foto

Dobrý den. Na to se mi dost těžko reaguje a upřímně nevím, jestli vůbec reagovat. Nicméně si myslím, že přesně na této vlně se snaží surfovat autor výhružek a urážlivých výroků, kterého zmiňuji v článku. Nemyslím, že zastávat názor, který prezentuji v článku, je až tak moc populární a přináší nějaké body (ostatně - jako body mi to má přinést?). A ne, není snadné říct nahlas svůj názor, když předem tušítě, co se na vás sesype. Je to poměrně velký vnitřní boj.

Jenže víte, mně opravdu hodně mrzí (a vlastně i štve), když někdo nedokáže respektovat druhé, jejich potřeby, jejich světanázor, aniž by se zajímal o to, jak to ve skutečnosti mají a co je k jejich postojům vede. A opravdu mi vadí, když někdo útočí z pozice síly na lidi, kteří se nemohou bránit, a upírá jim jejich názory, postoje a svobodu. O těch nechutných urážkách ani nemluvě. Vážně je OK dehonestovat lidi za jejich názor?

Když si projdete mé ostatní články, sama uvidíte, jaká témata mě dlouhodobě zajímají.

Mějte se hezky.

7 0
možnosti
PC

S podstatou článku souhlasím - jde právě o Novotného zvrácený návrh udělat i z tak soukromé záležitosti ženy, jako je porod, zákon pod hrozbou trestu při jeho nedodržení. To je tedy hodně přes čáru, protože s takovou politikou by se samozřejmě vršily další "zákony" na všechno, co je ryze soukromé - a nevím, komu by se líbilo být pod permanentním drobnohledem státu a strachem z možného pochybení.

Osobně bych vždycky podporoval spíše to, aby ženy raději rodily v nemocnici. Přesto by to měla být čistě jejich volba (některé měly možná dříve velmi špatnou zkušenost s péčí v nemocnici, což také není žádnou výjimkou, a je nutné to brát v potaz).

2 0
možnosti
Foto

Díky za střízlivý pohled na věc.

0 0
možnosti
Foto

Myslim ze domaci porod je neco podobneho, jako odmitani transplantaci u jehovistu. Ti take radeji nechaji dite zemrit, nez by sli proti sve vire.

3 3
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti

Považuji porod dítěte za intimní záležitost ženy,

takový velký zázrak zrození nového života a rozhodně bych byl rád, aby ženy měly v porodnicích, co nejlepší podmínky, ale narušovat tyto intimní chvíle ženy svojí přihlouplou přítomností, bych v žádném případě nechtěl. Tu radost z narození dítěte lze projevit dostatečně, až je dítě na světě a u maminky.

Budoucím maminkám bych pouze doporučil, aby šly rodit do porodnice, kde se rodí hodně dětí, protože tam mají nejvíce zkušenosti pro případ obtížnějšího porodu s tím, že jim přeji hodně štěstí a zdravé miminko!

5 0
možnosti
PK

Porodnice jsou uzpůsobené k porodům. Doktoři jsou k dispozici pro X porodů, vše je zefektivněno, jsou okamžitě k dispozici přístroje, sály a šikovné ruce.

Nesouhlasím s tím, aby ženy rodily doma s tím, že vlastně rozhodují o životě svého dítěte. Riziko ohrožení zdraví dítěte je totiž ŘÁDOVĚ vyšší než v porodnici! A to vše pouze kvůli tomu, že mladší generace jsou rozmazlené a sobecké, neochotné se trochu uskromnit a tu chvilku v porodnici strávit, aby minimalizovaly riziko komplikací a ohrožení života dítěte. To riziko je docela vysoké. Nesouhlasím s tím, aby před domem rodičky několik hodin stála nastartovaná sanitka s doktorem pro případ komplikací, jen z důvodu pohodlí rodičky. A tu celou "srandu" jí platila společnost.

8 1
možnosti
DT

Porod není o čajíčkování a čmuchání vůně tyčinek a nějaké bio-muziky. A už vůbec ne o zážitcích.

Porod je hnusná, nesmírně bolestivá a velice nebezpečná situace. Byla. Je. Bude. Ne nadarmo dřív (dokud nebyli doktoři tak fit jako dnes) každá osmá umírala "na dítě". A z dětí umíralo každé čtvrté hned při porodu...

Plnohodnotné zážitky si sbírejte na dovolené.

38 7
možnosti
Foto

Zdravím Vás.

Možná jste přehlídla, že ten článek není o propagaci domácích porodů. Nicméně za mě platí, že budu radši hledat cesty, jak vyjít vstříc těmto požadavkům, budu se je snažit chápat, pakliže se pohybujeme v prostředí s nahlodanou důvěrou ze strany některých žen. Když to jde v jiných zemích, proč nehledat schůdnou cestu i u nás? Pokud to srávně vnímám, tak momentálně není žádné legislativní zakotvení domácích porodů. Řešme také situaci v některých porodnicích, které zápolí s nedobrou reputací, a zaměřme se na zkvalitňování tamní péče. Pak možná klesne poptávka po domácích porodech na minimum.

Rozhodně ale nesouhlasím s tím, abychom někoho za úvahy o porodu doma zavírali, natož abych někoho urážel slovy, jako někteří politici (viz článek). Hlavně o tom je můj text.

Co se týče zážitků, věřil jsem, že to slovní spojení "plnohodnotný zážitek" mohu metaforicky použít, abych vyjádřil význam, jaký průběhu porodu přikládám. Mrzí mě, když se celá diskuse otočí na tomto, aby byl alespoň nějaký důvod k zesměšňování. Do článku jsem doplnil v reakci na podobném výtky následující upřesnění. Snad to pomůže k vyjasnění.

Mějte se hezky. Rád čtu Vaše články.

Protože se množí v diskusi narážky na použití slovního spojení "plnohodnotný zážitek", rád bych ještě dodatečně uvedl, že tím skutečně nemyslím cool zážitek, který si jdeme užít pro své potěšení. Spojení jsem ale použil zcela záměrně. Plnohodnotným zážitkem v kontextu porodu myslím to, aby žena mohla vlastní porod prožít v celé plnosti, v bezpečném prostředí založeném na důvěře, nikoli ve stresu a pod tlakem okolí, aby se na to mohla plně soustředit a cítit se respektována. Omlouvám se tedy za své asi nedostatečně vysvětlené vyjádření všem, kdo v tomto vidí nějakou konzumní touhu po zážitcích.

Zdroj: https://pavelkovarik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=745664

3 1
možnosti

1) Proc se starat o to co si mysli nejaky hlupak z Horni Dolni? Novotny nema zadnou sanci tuhle blbost prosadit

2) Ano, par rodicek a deti u domacich porodu umre, vezmeme-li to cynicky. Ale je to soucast svobody. Stejne jako cpat male dite sladkostmi, mit dite na ciste veganske strave, vychlastat si mozek ci si zpusobit rakovinu plic kourenim

6 2
možnosti
LV

klidně si vychlastejte svůj mozek či játra, zničte si svoje plíce rakovinou, je to Vaše volba.Ale ohrozit dítě, které se nemůže bránit, to je projev absolutního buranství, sobeckosti a sebestřednosti.

2 0
možnosti

Konečné rozhodnutí je na každém. V nemocnici vás taky nemohou držet proti vaší vůli. Podepíšete revers a jdete domů, i kdybyste měli zítra umřít. Stejně tak bych nechal podepsat revers nastávající rodičky, které se chystají rodit doma, že v případě komplikací a nutnosti převozu do nemocnice uhradí léčebné náklady. To by byla podle mne pro většinu "biomatek" ta nejlepší motivace přestat blbnout.:-)

8 0
možnosti
  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1590x
Sociolog a PR konzultant

www.sociolog.cz | www.kovarikpr.cz